Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úloha českého spisovatele ve společnosti (UHV / UCS19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / UCS19 - Úloha českého spisovatele ve společnosti, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obrozenský mýtus ve vývoji dlouhého 19. stoletíLiterární dílo jako obraz duše národaVlastenecky-výchovná tendence literárního dílaTradice a individualita slovesného tvůrceJedinečnost a světovost národní literaturyProměny kritického diskurzu o národní literatuře

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu by měl být schopen samostatně uvažovat o různých aspektech pozice a funkce národního písemnictví a slovesného tvůrce v české společnosti 19. století. Tato způsobilost bude vycházet jednak z vyslechnutých přednášek, zároveň ovšem z průběžně získávaných vlastních čtenářských zkušeností.

Literatura

Dějiny české literatury II (Literaura národního obrození). Dějiny české literatury III (Literatura druhé poloviny devatenáctého století). Janáčková, J. Stoletou alejí (Očesjí oróze minulého věku). Vodička, F. Struktura vývoje. Macura, V. Znamení zrodu (České národní obrození jako kulturní typ). Vodička, F. Cesty a cíle obrozenecké literatury. Krejčí, K. česká literatura a kulturní proudy evropské. Urban, O. Česká společnost 1848 - 1918. Macura, V. Český sen. Lenderová, M. K hříchu i k modlitbě (Žena v minulém století). Mukařovský, J. Kapitoly z české poetiky I, II. Hanuš, J. Literatura česká devatenáctého století. Díl druhá. Od M.Zd. Poláka ke K.J. Erbenovi. Čech, I. (et.al.). Literatura česká devatenáctého století. Díl první. Od Josefa Dobrovského k Jungmannově škole básnické. Čech, L. (et.al.). Literatura česká devatenáctého století. Díl třetí část první. Od Boženy Němcové k Janu Nerudovi. Hanuš, J. (et.al.). Literatura česká devatenáctého století, Díl třetí část první. Od K. H. Máchy ke K. Havlíčkovi. Hroch, M. Na prahu národní existence. Máchal, J. O českém románu novodobém. Sabina, K. O literatuře. Hálek, V. O literatuře I. (Úvaha o písemnictví a spisovatelích, Časové projevy a boje literární, Příležitostné články o české literatuře.). Jeřábek, D. (ed.). O národní literaturu (Z úvah a polemik doby májovců a lumírovců). Hostinský, O. O realismu uměleckém, In: O.H. Studie a kritiky. Kutnar, F. Obrozenecké vlastenectví a nacionalismus. Heczková, L. Píšící Minervy. vybrané kapitoly z dějin české literární kritiky. Vodička, F. Počátky krásné prózy novočeské. Jirát, V. Portréty a studie. Šmahelová, H. Prolamování struktur. Janáčková, J. Román mezi modernami. Hrbata, Z. Romantismus a Čechy. Hostinský, O. Umění a národnost, In: Studie a kritiky. Krásnohorská, E. Výbor z díla II. Světlá, K. Z literárního soukromí I. Šalda, F. X. Z období Zápisníku I. Šalda, F. X. Z období Zápisníku II. Otruba,M. Znaky a hodnoty. Novotný, M. (ed.). Život Jana Nerudy I. Novotný, M.(ed.). Život Jana Nerudy II. Novotný,M. (ed.). Život Jana Nerudy III. Novotný, M. (ed.). Život Jana Nerudy IV.

Požadavky

Obeznámenost se základní literaturou. Přečtení nejméně deseti titulů z doporučené literatury (podklad k ústní zkoušce); komplexní zvládnutí předepsaného učiva.

Garant

PhDr. Ivo Říha, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ivo Říha, Ph.D.doc. PhDr. Hana Šmahelová, CSc.