Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do muzeologie (UHV / UMUZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / UMUZ - Úvod do muzeologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem muzea. Vznik těchto institucí a jejich krátká historie s důrazem na jejich vývoj v českých zemích.Společenská role muzea, "služba ve veřejném zájmu" (tvorba a zkvalitňování muzejních sbírek; jejich uchování; zpřístupnění veřejnosti).Význam muzejních sbírek, principy jejich tvorby, sbírkotvorný program muzea. Zásady evidence muzejních sbírek.Zásady ochrany sbírek před škodlivými vlivy prostředí a zabezpečení objektů muzeí. Depozitární režim. Zásady konzervace, preparace a restaurování.Formy zpřístupnění muzejních sbírek veřejnosti. Specifika muzejního výstavnictví. Tvorba muzejních výstav a metody evaluace.Vybrané kapitoly z muzejního managementu (marketing, styky s veřejností). Síť muzeí v ČR.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní vědomosti o práci muzea na úseku archeologie.

Literatura

kolektiv. Úvod do muzejní praxe. Učební texty základního kurzu Školy muzejní propedeutiky AMG. Praha AMG978-80-86611-40-2, 2010. Stránský, Z. Archeologie a muzeologie. Brno MU, 2005. ISBN 80-210-3861-6.Weidacher, F. Príručka všeobecnej muzeológie. Bratsilava SNM, 1999. ISBN 80-8060-015-5.Profesní etický kodex ICOM. Doporučení UNESCO o muzeích, kulturním a přírodnímprostředí. Praha AMG, 1994. Špét, J. Přehled vývoje českého miuzejnictví I. (do roku 1945). Brno MU, 2003. ISBN 80-210-3206-5.STRÁNSKÝ, Z. Úvod do studia muzeologie. Brno. Beneš, J. Základy muzeologie. Opava SlU, 1997.

Požadavky

Přednesení 10 minutového referátu, schopnost reagovat v diskusi na dané téma,úspěšné absolvování znalostního testu.

Garant

PhDr. František Šebek

Vyučující

PhDr. František Šebek