Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umělecké památky a jejich interpretace (UHV / UPAI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / UPAI - Umělecké památky a jejich interpretace, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Interpretace a nadinterpretace: úvod do problematiky.Nebeská tělesa (komety) a jejich historická zobrazení.Lidská gesta, jejich typy, historická zobrazení a význam.Historická zobrazení přírodních katastrof (zemětřesení, povodně).Pamflety a letáky v raněnovověké Evropě a jejich poselství.Emblematika, historický vývoj, formy a významy.Právní (soudní) ikonografie a její symbolika v dějinách raněnovověké Evropy.Ideologie a rétorika fotografie (W. Benjamin, R. Barthes, S. Sontagová).Vilém Flusser a jeho uvažování o povaze fotografie.České dějiny 20. století v zrcadle karikatury (exkurs).

Získané způsobilosti

Student získá přehled o strategiích novodobé vizuální kultury a osvojí si schopnost teoretického a kritického uvažování nad vybranými kulturně-historickými jevy.

Literatura

KONEČNÝ, L. Mezi textem a obrazem. Miscellanea z historie emblematiky. Praha: Národní knihovna, 2002. GOMBRICH, E. H. Vizuální obraz a jeho místo v komunikaci, in: Iluminae VII, 1995, č. 3 (19), s. 49-71. 1995. PANOFSKY, E. Význam ve výtvarném umění. Praha, 1981. COLLINI, S. (ed.). Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava: Archa, 1995. KOZÁK, J.; THOMPSON, M.-C. Historical Earthquakes in Europe. Zurich, 1981. KONEČNÝ, L. Petr Pavel Rubens, Galileo Galilei a bitva na Bílé hoře, in: Ars baculum vitae. Sborník studií z dějin umění a kultury. K 70. narozeninám Prof. PhDr. Pavla Preisse, DrSc. Praha 1996, s. 139-142. Praha: Národní galerie, 1996. KOZÁK, J.; KÁRNÍK, V. Rytiny vypovídající o katastrofických středoevropských zemětřeseních, in: Vesmír 68, 1989, č. 11, s. 637-638. 1989. BARTHES, R. Světlá komora. Poznámka k fotografii. Praha, 2005. Benjamin, W. Umělecké dílo ve věku své technické reprodukovatelnosti. In: Dílo a jeho zdroj. Praha: Odeon., 1979. SLAVICKÁ, M.; FIALA, J. (eds.). Vilém Flusser. Moc obrazu. Výtvarné umění č. 3-4, 1996. 1996. ŠRONĚK, M. (ed.). Vincenc Kramář, Zpustošení chrámu svatého Víta v roce 1619. (Fontes historiae artium, VI). Praha: Artefactum, 1998. DVORSKÝ, J.; CHADRABA, R. Votivní obraz Viléma Slavaty v Telči, in: Umění 38, 1990, č. 2, s. 128-140. FLUSSER, V. Za filosofii fotografie. Praha: Hynek, 1994.

Požadavky

Ústní pohovor při kterém student prokáže znalost probírané látky a četbu doporučené literatury (nejméně 5 titulů /knihy, časopisecké stati/ mimo slovníková kompendia). Prezentace práce na zadané téma v rámci semináře.

Garant

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.