Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny výtvarné kultury v Českých zem. I (UHV / VKCZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / VKCZ1 - Dějiny výtvarné kultury v Českých zem. I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní charakteristika výtvarné kultury v českých zemích a její vztah k soudobému uměleckému dění v Evropě v období od raného středověku do počátku baroka.Umění na území Velké Moravy a v Čechách do konce 10. st.( architektura, užité umění).Románské umění ( architektura, sochařství, malířství,užité umění).Gotické umění 1230-1471(urbanismus,architektura, sochařství, malířství).Pozdní gotika ( architektura, sochařství, malířství).Renesance a manýrismus ( urbanismus, architektura, sochařství, malířství,grafika a knihtisk)

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v problematice dějin výtvarného umění v českých zemích, osvojí si chronologickou osnovu a stylové atributy jednotlivých slohových období.

Literatura

ŠAMÁNKOVÁ, E. Architektura české renesance. Praha, 1961. Kutal, A.. České gotické umění. Praha, 1972. Kol.autorů. Dějiny českého výtvarného umění I / 1-2. Od počátku do konce středověku. Praha, 1984. Kol.autorů. Dějiny českého výtvarného umění II / 1-2. Od počátku renesance do konce baroka. Praha, 1989. PETRÁŇ, J. Dějiny hmotné kultury I - II. Praha, 1985. Vlček, P. Ilustrovaná encyklopedie českých zámků. Praha, 2001. ISBN 80-7277-028-4.Fajt, J. Karel IV. Císař z Boží milosti. Kultura a umění za vlády posledních Lucemburků 1347-1437. Praha, 2006. Royt, J. Mistr třeboňského oltáře. Praha, 2013. ISBN 978-80-246-2262-0.Horová, A.(ed.). Nová encyklopedie českého výtvarného umění, A-Ž. Praha, 1995. Merhautová, A., Třeštík, D. Románské umění v Čechách a na Moravě. Praha, 1983. Fučíková, E.-Bukovinská, B.-Muchka, I. Umění na dvoře Rudolfa II. Praha, 1991.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě absolvování závěrečného ústního pohovoru, při kterém student prokáže znalost probírané látky a četbu doporučené literatury (nejméně 5 knih /mimo přehledová kompendia a slovníkové práce/, příp. časopiseckých statí).

Garant

doc. PhDr. Vladimír Hrubý

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Hrubý