Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin evropského malí (UHV / VKDEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / VKDEM - Vybrané kapitoly z dějin evropského malí, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky křesťanského umění-malířství a mozaika, vznik a rozšíření křesťanské ikonografie. Ikony a byzantské malířství. Deskový obraz ve středověku, vznik a vývoj, techniky a technologie. Itálie 11. - 14. st., nový malířský jazyk a protorenesance. Gotické malířství ve Francii a v Nizozemí - frankovlámský styl a měšťanský realismus v 15.st. Lucemburská gotika v českých zemích a ve střední Evropě. Renesance v Itálii-postavení malíře ve společnosti, výchova a školení umělce, umění, věda a poesie, hledání krásy. Úloha obrazu v reformaci a v protireformaci . Caravaggio a počátky baroka. 17. století - Itálie mezi realismem a klasicismem, zlatý věk španělského malířství, malba v katolickém a v protestantském Nizozemí, barokní malířství v Čechách. Malířství v 18. - 20.st. bude věnována pozornost v dalších výběrových přednáškách.

Získané způsobilosti

Student si rozšíří znalosti z dějin výtvarné umění, ale i dalších příbuzných oborů - historie a náboženství od pozdní antiky až do 17.st. Seznámí se významnými malířskými díly a umělci v širších dobových souvislostech.

Literatura

Albert Kutal. České gotické umění. Praha , 1972. Rudolf Chadraba ( věd. red.). Dějiny českého výtvarného umění I/1. Praha, 1984. José Pijoan. Dějiny umění 3-6. Praha, 1978. Emanuel Poche a kol. Encyklopedie českého výtvarného umění. Praha, 1975. Bohumír Mráz-Marcela Mrázová. Encyklopedie světového malířství. Praha, 1988. René Huyghe ( ed.). Encyklopedie umění renesance a baroku. Umění a lidstvo. Larousse. Praha, 1970. René Huyghe (ed.). Encyklopedie umění středověku. Umění a lidstvo. Larousse. Praha, 1969. Rolf Toman ( ed.). Gotika. Architektura ? Sochařství - Malířství. Slovart, 2005. Jiří Fajt. Karel IV. Císař z Boží milosti. Kultura a umění za vlády posledních Lucemburků 1347-1437. Katalog výstavy. Správa Pražského hradu , 2006. Anděla Horová ( red.). Nová encyklopedie výtvarného umění ( 2.sv.) . Praha, 1995. Rolf Toman ( ed.). Románské umění. Architektura-Sochařství-Malířství. Slovart, 2006. Rolf Toman ( ed.). Umění italské renesance. Architektura-Sochařství-Malířství-Kresba. Slovart, 1996.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě písemného testu,ústního pohovoru k jednotlivým okruhům a předloženého seznamu literatury. Student prokáže znalost probírané látky.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Hrubý

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Hrubý