Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin finanční správy (UHV / VKFS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / VKFS - Vybrané kapitoly z dějin finanční správy, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Česká komora, dvorská komora, ministerstvo financí.První a druhá instance finanční správy v proměnách doby.Celní a monopolní zákon 1835.Správa přímých daní. Správa nepřímých daní.Správa státního monopolu (tabákový, solný, loterijní).Delikty důchodkového typu.Specializované soudnictví. Úřednictvo. Finanční stráž.

Získané způsobilosti

Student by měl být schopen interpretace daných jevů, analýzy historických souvislostí v čase a prostoru.

Literatura

MALÝ Karel a kol. Dějiny českého a československého práva do roku 1945. Praha, 1999. Jan Janák- Zdeňka Hledíková-Jan Dobeš. Dějiny správy v českých zemích od nejstarších dob do současnosti. Praha, 2005. Jan Brzobohatý. Finanční správa v českých zemích 1850-1918. Sborník archivních prací, s. 4-137. Praha, 1977. Ludmila Kubátová. K otázkám ústřední a české zemské finanční správy v 16. - 19. století. Sborník archivních prací, s. 95-142. Praha, 1975. Marie Macková. Tabáková továrna v Lanškrouně jako součást státní tabákové režie. Lanškroun, 2007.

Požadavky

Zápočtový test zvládnutý alespoň na 75% z úplného zadání.

Garant

doc. PhDr. Marie Macková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Marie Macková, Ph.D.