Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zbožnost, víra a smrt (UHV / ZBOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ZBOZ - Zbožnost, víra a smrt, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Potridentská církev a organizace náboženství v českých zemích po Bílé hořeNáboženství a víra v životě raně novověkého člověkaKulty svatých v českých zemích v 17. a 18. stoletíČeští zemští patroni a barokní patriotismusKatolické řády a jejich působení na laickou spiritualituNáboženská bratrstvaPoutě, poutní místaBarokní přístup ke smrti, artes moriendiKázání - barokní "one man show"Proměny zbožnosti od baroka k osvícenství

Získané způsobilosti

Posluchači získají základní přehled v problematice náboženského života v katolickém prostředí 17. a 18. století. Poznají propojenost sakrálních a profánních prvků v barokní zbožnosti, budou informováni o proměnách náboženského života v době osvícenství.

Literatura

MIKULEC, J. Barokní náboženská bratrstva v Čechách. Praha: Lidové noviny, 1999. KALISTA, Z. Česká barokní pouť. Žďár nad Sázavou, 2001. PETRÁN, J. Dějiny hmotné kultury II/1. Praha, 1995. ROYT, J. Obraz a kult v Čechách 17. a 18. století. Praha: Karolinum, 1999. ZUBERT, R. Osudy moravské církve v 18. století II. Olomouc, 2003. MAUR, E. Problémy farní organizace pobělohorských Čech, in: Zdeňka Hledíková (ed.), Traditio et Cultus. Praha, 1993.

Požadavky

80% účast na přednáškáchZápočtový test