Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy dějin architektury I (UHV / ZDA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ZDA1 - Základy dějin architektury I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod (základní principy architektury, architektonické řády, terminologie).Starověký Egypt a civilizace blízkého Východu.Antické Řecko a Řím.Raně křesťanská a karolínská architektura.Románská architektura v Evropě a v Čechách a na Moravě.Raně gotická architektura v Čechách a na Moravě (cisterciáci).Evropská gotika a její katedrála jako obraz univerza.Architektura za doby panování císaře Karla IV. (urbanismus, katedrála sv. Víta).Pozdněgotická architektura v českých zemích.Renesance 14. a 15. století v Itálii.Renesance v Záalpí a v českých zemích.Renesanční urbanismus (ideální a fantaskní města architektonických traktátů).

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v problematice vývoje dějin evropské a domácí architektury od nejstarších dob až po období vrcholné renesance, osvojí si stylové a estetické atributy jednotlivých slohových období a seznámí se s příklady jejich nejcharakterističtějších děl.

Literatura

SYROVÝ, B. Architektura: Svědectví dob. Přehled vývoje stavitelství a architektury. Praha: SNTL, 1987. Kol. aut.. Dějiny českého výtvarného umění I / 1-2. Od počátku do konce středověku. Praha: Academia, 1984. VITRUVIUS. Deset knih o architektuře. Praha: Svoboda, 1979. KOCH, W. Evropská architektura. Praha: Ikar, 1998. KIDSON, P. Románské a gotické umění. Praha: Artia, 1973. TOMAN, R. (ed.). Románské umění: architektura, sochařství, malířství. Praha: Slovart, 2006. MERHAUTOVÁ, A.; TŘEŠTÍK, D. Románské umění v Čechách. Praha: Odeon, 1983. BLAŽÍČEK, O. J.; KROPÁČEK J. Slovník pojmů z dějin umění. Praha: Odeon, 1991.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě vypracované a v průběhu výuky prezentované semestrální práce na zadané téma (cca 10 minut) a absolvování závěrečného ústního pohovoru, při kterém student prokáže znalost probírané látky a studium doporučené literatury (nejméně 5 titulů /vyjma přehledová kompendia a slovníkové práce/).

Garant

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.