Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy dějin architektury II (UHV / ZDA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ZDA2 - Základy dějin architektury II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Manýristická architektura v Evropě a v českých zemích.Barokní architektura v Itálii (G. Guarini, F. Borromini, G. L. Bernini).Barokní architektura ve Francii, Anglii a ve střední Evropě (Ch. Wren, J. B. Fischer z Erlachu ad.).Barokní architektura v Čechách a na Moravě v 17. století (J. B. Mathey, vlaští stavitelé ad.).Barokní architektura v Čechách a na Moravě v 18. století (K. a K. I. Dientzenhoferové, J. B. Santini ad.).Klasicismus a empír: Evropa a české země.Romantické a historizující směry 19. století (neogotika, neorenesance, neobarok): Evropa a české země.Kořeny moderního architektonického hnutí: viktoriánské inženýrství, hnutí Arts and Crafts.Evropská secese (V. Horta, H. van de Velde, A. Gaudí, Ch. R. Mackintosh, O. Wagner a další).Secese v Čechách a na Moravě (D. Jurkovič, A. Balšánek, O. Polívka, J. Fanta).Individualistická moderna v Čechách a na Moravě (Jan Kotěra, O. Novotný, B. Waigant).Meziválečná architektura v českých zemích (funkcionalismus, moderní klasicismy, poetismus), SORELA (socialistický realismus) 50. let.

Získané způsobilosti

Student získá základní orientaci v problematice vývoje dějin evropské a domácí architektury, osvojí si stylové atributy jednotlivých slohových období a seznámí se s jejich nejvýraznějšími tvůrčími osobnostmi.

Literatura

TOMAN, R. (ed.). Baroko. Architektura - Plastika - Malířství. Praha: Slovart, 1999. BENEŠOVÁ, M. Česká architektura v proměnách dvou staletí. Praha: SPN, 1984. RAEBURN, M. (ed.). Dějiny architektury. Praha: Odeon, 1993. Kol. aut. Dějiny českého výtvarného umění II/1-2. Od počátku renesance do konce baroka. Praha: Academia, 1989. ŠVÁCHA, R. Lomené, hranaté a obloukové tvary: Česká kubistická architektura 1911-1923. Praha: Gallery, 2001. FRAMPTON, K. Moderní architektura: kritické dějiny. Praha: Academia, 2004. PREISS, P. Panoráma manýrismu. Kapitoly o umění a kultuře 16. století. Praha: Odeon, 1974. HUYGE, R. (ed.). Umění renesance a baroku. Praha: Odeon, 1970.

Požadavky

Zkouška sestává z posouzení zpracované a odevzdané písemné ročníkové práce na jedno ze zadaných témat (rozsah min. 10 normostran s vědeckým aparátem) a z ústního pohovoru při kterém student prokáže znalost probírané látky (před ústní zkouškou student předloží zpracované konspekty k nejméně 8 přečteným knihám).

Garant

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.