Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ženy kolem divadla v minulosti a souč. (UHV / ZKD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / ZKD2 - Ženy kolem divadla v minulosti a souč., Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Genderový a feministický diskurz o dějinách divadla (anglofonní oblast)Feministické teorie a divadlo (frankofonní oblast)Žena v divadelní historii - mezinárodní kontextPostavení žen v českém divadle 19. a 20. stoletíČeské herečky od 19. do začátku 20. století: Eliška Pešková, Otilie Sklenářová-Malá, Hana Kvapilová, Marie HübnerováDramatičky na přelomu století: Gabriela Preissová a Božena Viková-KunětickáHistorický a kritický pohled na divadelní profese (režie, dramaturgie, scénografie, podnikatelství, divadelní kritika)České dramatičky 1945-89 - České dramatičky po roce 89Významné scénografky a režisérky druhé poloviny 20. stoletíGenderový pohled na současnou situaci na české i mezinárodní scéně

Literatura

ASTON, E. . An Introduction to Feminism and Theatre. London and New York, 1995. Aspekt D(r)ámy. Bratislava, 2001. AUSTIN, G. Feminist theories for dramatic criticism. Michigan Press, 1990. ASTON, E. and CASE S-E. (ed) . Staging International Feminisms. New York, 2007. GOODMAN Lizbeth, DE GAY Jane (ed). The Routledge reader in gender and performance. London, New York, 1998. PACHMANOVÁ, M. Neviditelná žena. Praha, 2002. NAGL-DOCEKAL, H. Feministická filozofie. Praha, 2007. CIXOUS, H. Le Rire de la Meduse. Paříž, 1975. BOURDIEU, P. Pravidla umění: Vznik a struktura literárního pole. Brno, 2011. HANÁKOVÁ, P., HECZKOVÁ, L., KALIVODOVÁ, E. V bludném kruhu. Mateřství a vychovatelstrví . Praha, 2006.

Požadavky

Informace po konzultaci se školitelem

Garant

prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc.

Vyučující

Mgr. Blanka JedličkováMgr. Pavla ŠtorkováMgr. Olga Vlčková