Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie rest. realizací II (ARK / MRR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARK / MRR2 - Metodologie rest. realizací II, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 7. blokV rámci předmětu je při výkladech a exkurzích demonstrován vývoj metod oboru památkové péče v posledním století zejména z praktické stránky. Při přednáškách jsou prezentovány charakteristické rysy restaurátorské, rekonstrukční a syntetické metody. Během exkurzí a prohlídek jsou demonstrovány charakteristické příklady významných realizací, jako jsou práce realizované v Arcidiecézním muzeu v Olomouci, Lapidáriu Národního muzea a v Přemyslovském paláci v Olomouci, ve Valdštejnském paláci na Malé Straně, v pražském Obecním domě a v souboru budov pražského Karolina.Příklady jsou analyzovány z hlediska dobového zadání, technických a technologických daností v čase realizace, koordinace a návaznost aktivit a průmětu těchto skutečností do koncepce a metody prací.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o vývoji metodologie památkové péče v oblasti restaurování a dokáže tyto znalosti použít při vyhodnocení starších restaurátorských postupů, potřebné pro stanovení recentního restaurátorského zásahu.

Literatura

Jokilehto J. A History of Architectural Conservation. 1986. SYROVÝ, B. Architektura: Svědectví dob. Přehled vývoje stavitelství a architektury. Praha: SNTL, 1987. Togner M. Československá restaurátorská škola, poznámky k pojmu a současné praxi. In: Památky a příroda, 15. 1990. Dvořák, M. Katechismus památkové péče. Praha, 2004. RIEGEL, A. (1858 - 1905). Moderní památková péče. Praha: NPÚ, 2003. null

Požadavky

Zkouška prověří znalost probrané látky.

Garant

doc. Jiří Novotný, akad. sochař

Vyučující

doc. Jiří Novotný, akad. sochař