Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliéry I (ARMS / AT1M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARMS / AT1M - Ateliéry I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 7. blokStudentům jsou v ateliérové výuce zadávány úkoly, které navazují na specializaci získanou v bakalářském stupni studia, ve specializaci restaurování a konzervace nástěnné malby. Studentům je poskytnuta možnost si své dovednosti rozšířit, díky návaznosti na svůj původní obor.Ve studijním plánu je kladen důraz na specifický a zásadní vliv podložky na malbu či další povrchové úpravy i jejich pevné spojení s architekturou. Velký důraz je kladen na zohlednění důsledků, které toto trvalé propojení přináší, především díky interakci podložky a malby či povrchové úpravy.Předmět je zaměřen zejména na zvládnutí provádění komplexních průzkumů děl z anorganických materiálů a jejich případných povrchových úprav a následného formulování koncepce restaurování, která bude vycházet ze získaných poznatků. Hlavní důraz je kladen na schopnost studentů jasně formulovat cíle průzkumu, spolupracovat s jednotlivými specialisty (historik umění, technolog) a získané poznatky uspořádat a vyhodnotit a na jejich základě navrhnout koncepci restaurování a jednotlivé restaurátorské postupy. Studenti jsou vedeni k provádění zkoušek a testování navrhovaných postupů. Součástí tohoto předmětu je i seznámení se základními pravidly provádění a vyhodnocení sondážního restaurátorského průzkumu.

Získané způsobilosti

Student dokáže provést detailní průzkum, připravit koncepci a postup restaurátorského zásahu a následně podle těchto předpokladů provést zásah, případně jej modifikovat podle vzniklé situace.

Literatura

Viňas, S., M. Contemporary Theory of Conservation. Oxford, Elsevier Butterworth Heinemann, 2005. MORA, L., MORA, P., PHILIPPOT, P. Conservation of wall paintings. London, 1984. Zelinger, J. a kol. Chemie v práci konzervátora a restaurátora. Praha, 1987. Vaněček, I. Nástěnné malby. Praah, 2000. Šimůnková, E., Bayerová, T. Pigmenty. praha, 1999. Kopecká I., Nejedlý V. Průzkum hist. materiálů, analytické metody pro rest. a pam. péči. Grada Pub., 2005. Knoepfli A., ed. Reclams Handbuch der Künstlerischen Techniken. Stuttgart, 1990. Price C., Doehne E. Stone conservation. The Getty Conservation Institute, Los Angeles, 2010. Slánský, B. Technika malby. Praha, 2003. BRANDI, C. Teorie restaurování. Kutná Hora: Tichá Byzanc, 2000. Kubička, R., Zelinger, J. Výkladový slovník malířství, grafika, restaurování. Praha, 2004.

Požadavky

Účast na předmětu je povinná. Pro úspěšné splnění předmětu musí mít student minimálně 80% docházku. Nedílnou součástí předmětu je zpracování restaurátorské dokumentace. Rozhodujícím aspektem klasifikace je studentova obhajoba práce realizované v ateliéru nebo in situ a příslušné restaurátorské dokumentace.

Garant

Mgr. art. Jan Vojtěchovský