Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializovaná výtvarná příprava I (ARMS / SVP1M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARMS / SVP1M - Specializovaná výtvarná příprava I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se seznamují postupně s jednotlivými nástěnnými technikami, a to od jednodušších ke složitějším. Jsou rozvíjeni jak po stránce řemeslné, tak i po stránce výtvarné. Studenti procházejí školením v následujících úkolech:1. Práce s malštokem, systém plastického dekoru v ploše - základní profilace (tempera, papír)2. Studie linkovaného plastického dekoru 19. stol. (kaseinová tempera, papír)3. Studie linkovaného plastického dekoru 19. stol. (kaseinová tempera, omítkový panel)4. Studie volně malovaného rokokového dekoru (vápenné secco, omítkový panel)5. Vícevrstvá šablona přelomu 19. a 20. stol. (klihová tempera, omítkový panel)6. Sklo-kamenná mozaika - převedení malby do mozaiky (cetrisový panel, osazovací malta)7. Zlacení na omítce a štuku (různé materiály a techniky)8. Dekorativní renesanční sgrafito (probarvená omítka, vápenný nátěr)9. Figurální renesanční sgrafito (probarvená omítka, vápenný nátěr)10. Materiálová kopie renesanční malby - fresco (omítkový panel, práškové pigmenty)11. Materiálová kopie renesanční malby - secco (omítkový panel, práškové pigmenty, žloutková tempera)

Získané způsobilosti

Studenti se naučí řemeslné i výtvarné základy všech běžných nástěnných technik.

Literatura

Cennino Cenninni. : Kniha o umění středověku. Praha, 1946. Vitruvius. Deset knih o architektuře. Praha, 1979. Gius Plinius Sekundus. O umění a umělcích. Praha, 1941. Theophilus. On Diverse Arts. London, 1979. Pozzo Andrea. Perspective in architecture and painting. New York, 1989. SLÁNSKÝ, B. Techniky malby I, II. Praha: Paseka, 2003. Vasari. Vasari on Technique. New York, 1960. Hřebíčková B. A. Chemie a historie výtvarných materiálů. Praha, AVU, 1996. Toroň, J. Materiály a praktické technologie v malbě. Praha, 1989. Vaněček, I. Nástěnné malby. Praah, 2000. Šimůnková, E., Bayerová, T. Pigmenty. praha, 1999. Hřebíčková B. A. Recepty starých mistrů aneb malířské postupy středověku. Brno, 2006.

Požadavky

Zkouška se skládá z hodnocení docházky (minimálně 80%), z přístupu studenta k práci a docházce, z hodnocení kvality práce v průběhu semestru a z hodnocení textové a obrazové dokumentace všech provedených výkonů (tištěná podoba).

Garant

Mgr. art. Jan Vojtěchovský

Vyučující

Mgr. art. Jan Vojtěchovský