Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Techniky rest. a konz. nást. malby I (ARMS / TER1M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARMS / TER1M - Techniky rest. a konz. nást. malby I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci vykonávání restaurátorských prací na objektech budou probírány následující okruhy:- Restaurátorský průzkum - nedestruktivní a destruktivní průzkum; vyhodnocení průzkumu- Čištění nástěnné malby - mechanické a chemické čištění, přístupy a materiály.- Konsolidace nástěnné malby - hloubková a povrchová konsolidace (fixáž), přístupy a materiály.- Tmelení defektů nástěnné malby - přístupy a materiály.- Estetická prezentace nástěnné malby - filosofie zásahu; metody retuše a rekonstrukce; materiály.- Restaurátorská dokumentace - koncepce dokumentace; textová, obrazová a grafická dokumentace.Studenti získávají znalosti tím, že obdrží dílčí úkoly v rámci restaurování modelového panelu, či "živé" památky, které plní na základě konzultací s vyučujícími. Před započetím práce na úkolech jsou studentům informace předkládány v podobě shrnujících přednášek a prezentací na dané téma.

Získané způsobilosti

Student se naučí základní restaurátorské postupy, které bude schopen po konzultaci s vyučujícím správně použít. Měl by být schopen diskuze na téma výběru správného postupu.

Literatura

Hora, L., Hora, P., Philippot, P. Conservation of wall paintings. London, 1984. Munos Vinas, S. Contemporary Theory of Conservation. Oxford, 2005. Reclams Handbuch der Kunstlerischen Techniken. Stuttgart, 1990. Slánský, B. Technika malby. Praha, 2003. Schädler-Saub, U. Die Kunst der Restaurierung. München, 2005. Zelinger, J. a kol. Chemie v práci konzervátora a restaurátora. Academia, Praha, 1987. Vaněček, I. Nástěnné malby. Praah, 2000. Hošek, J., Muk, J. Omítky historických staveb. Praha, 1989. Šimůnková, E., Bayerová, T. Pigmenty. praha, 1999. Kulka, T. Umění a falzum. Praha, Academia, 2004. Kubička, R., Zelinger, J. Výkladový slovník malířství, grafika, restaurování. Praha, 2004.

Požadavky

Zkouška se skládá z hodnocení docházky (minimálně 80%), z přístupu studenta k práci a docházce, z hodnocení kvality práce v průběhu semestru a z hodnocení ústní a obrazové prezentace (Power Point) shrnující vykonanou práci.

Garant

Mgr. art. Jan Vojtěchovský