Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj technik nást. malby I (ARMS / TNM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARMS / TNM1 - Vývoj technik nást. malby I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Počátky nástěnné malby - prehistorické období2. blok - Antická nástěnná malba3. blok - Byzantská nástěnná malba4. blok - Středověká nástěnná malbaPřednášky se zaměřují na techniky a materiály používané v dobách prehistorických, antice a středověku.Klasické přednášky vyučujícího jsou obohaceny o přednášky odborníků z praxe. Ti měli možnost se v rámci svých realizovaných projektů častokrát velmi detailně seznámit s technikou historických nástěnných maleb. Zároveň mohou ve svých přednáškách představit metody výzkumu, kterými ke svým zjištěním dospěli, stejně jako metody syntéze faktů, díky nimž byli schopni dojít k potřebným závěrům. Přednášky by neměly překračovat čas vymezený klasickým přednáškám realizovaným v tomto předmětu.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o materiálech a technologiích používaných v historických období pro tvorbu nástěnných maleb a dalších technik nástěnné výzdoby.Student by měl být schopen na základě získaných znalostí rámcově rozpoznat techniku a zařazení nástěnné malby.

Literatura

Cennino Cenninni. : Kniha o umění středověku. Praha, 1946. Gaius Plinius Sekundus. : O umění a umělcích. Praha, 1941. Mora L., Mora P., Philippot P. Conservation of Wall Paintings. London, 1984. ISBN 0-408-10812-6.Vitruvius. Deset knih o architektuře. Praha, 1979. Hošek, J., Muk, J. Omítky historických staveb. Praha, 1989. Theophilus. On Diverse Arts. London, 1979. Šimůnková, E., Bayerová, T. Pigmenty. praha, 1999. Pompeje, historie, život a umění zmizelého města. Dobřejovice, 2005. Reclams Handbuch der Kunstlerischen Techniken. Stuttgart, 1990. Thompson, D. V. The Materials and Techniques of Medieval Painting. New York, 1957.

Požadavky

Zápočet probíhá ústní formou.

Garant

Mgr. art. Jan Vojtěchovský