Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj technik nást. malby III (ARMS / TNM3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARMS / TNM3 - Vývoj technik nást. malby III, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Poznatky z přednášek z předešlých semestrů předmětu jsou doplňovány přednáškami externistů, exkurzemi, praktickým studiem nástěnné malby in situ a samostudiem.Přednášky externistů a exkurze jsou zacíleny nejen na originální techniku nástěnných maleb, ale i na možnosti a způsoby jejího restaurování. Dále je předmět veden formou konzultací nad tématem a provedením semestrální práce týkající se vývoje technik nástěnné malby, či technik příbuzných. Téma práce si student vybírá po dohodě s vyučujícím.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o materiálech a technologiích používaných v historických období pro tvorbu nástěnných maleb a dalších technik nástěnné výzdoby.Student by měl být schopen na základě získaných znalostí rámcově rozpoznat techniku a zařazení nástěnné malby.

Literatura

Cennino Cenninni. : Kniha o umění středověku. Praha, 1946. Gaius Plinius Sekundus. : O umění a umělcích. Praha, 1941. Mora L., Mora P., Philippot P. Conservation of Wall Paintings. London, 1984. ISBN 0-408-10812-6.Vitruvius. Deset knih o architektuře. Praha, 1979. Pozzo Andrea. Perspective in architecture and painting. New York, 1989. Vasari. Vasari on Technique. New York, 1960. Wörgötter Z., Kroupa J. Kostel Bičovaného Spasitele v Dyji. Brno, 2005. Vaněček, I. Nástěnné malby. Praah, 2000. Hošek, J., Muk, J. Omítky historických staveb. Praha, 1989. Theophilus. On Diverse Arts. London, 1979. Šimůnková, E., Bayerová, T. Pigmenty. praha, 1999. Pompeje, historie, život a umění zmizelého města. Dobřejovice, 2005. Reclams Handbuch der Kunstlerischen Techniken. Stuttgart, 1990. Slánský, B. Technika malby. Praha, 2003. Thompson, D. V. The Materials and Techniques of Medieval Painting. New York, 1957.

Požadavky

Student vypracuje seminární práci o rozsahu 5 - 10 stran, v rámci hodnocení si připraví prezentaci, v níž ji během koloquia představí.

Garant

Mgr. art. Jan Vojtěchovský