Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliérové cvičení II (ARPKVD / AC2PK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARPKVD / AC2PK - Ateliérové cvičení II, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kompletní rozsah restaurátorských a konzervátorských zásahů od průzkumu památky, vyhodnocení analýz, vypracování restaurátorského záměru a dokumentování postupu práce, až po řešení problému uložení a ochrany restaurovaného díla.Průzkum rozsahu poškození, odběr mikrobiologického stěru; stabilizace podložky, písma, pečetí, výtvarných projevů; průzkum: pečeti, podpisy, písmo, odkazy; použité látky, inkousty, tuhy, pera, barva, tuše a jiné; neutralizace, alkalická rezerva; dezinfekce; čištění: mechanické, vodními systémy a chemické, použití enzymů, organická rozpouštědla; problematika bělení. Doplňování chybějících částí podložky; problematika retuše; řešení adjustace, ochrany a prevence velkých fondů.

Získané způsobilosti

Student zvládne problematiku restaurování a konzervace novodobých periodik a dokumentů.

Literatura

Špetko J. Dějiny písma a knihy. Bratislava, 1963. Voit P. Encyklopedie knihy. Knihtisk a příbuzné obory v 15.-19.století. Praha, 2006. Tobolka K. Kniha. Její vznik, vývoj a rozbor. Praha, 1949. Muzika F. Krásné písmo I a II. Paseka Praha, 2005. ISBN 80-7185-740-8.Široký J. Novodobé psací prostředky. 6. seminář restaurátorů a historiků. Bratislava, 1985. Millera F. - Vihan K. Písmo běžné a nápisové. Učebnice obchodního písma. Praha, 1946. Ďurovič M. a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Paseka, 2002.

Požadavky

Výuka je ukončena zpracováním a obhájením technologické a restaurátorské dokumentace a vyhotovením a obhájením práce v ateliéru. Průzkumy jsou uskutečňovány v laboratořích i mimo fakultu. Účast na ateliérovém cvičení je povinná.

Garant

Mgr. Radomír Slovik

Vyučující

Mgr. Radomír Slovik