Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliéry III (ARPKVD / AT3P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARPKVD / AT3P - Ateliéry III, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Řešení problematiky restaurování novodobých vazeb se zřetelem na použité materiály (také plasty apod.).2. blok - Typologie vazeb, analýza použitých materiálů se zřetelem na papírovou podložku a barevné vrstvy; typologie technologických postupů.3. blok - Druhy pokryvu.4. blok - Papír, useň, umělá syntetická useň, textil a jiné druhy; druhy desek: dřevo, kov, papír, textil, syntetické látky.5. blok - Knižní blok: druhy strojního šití; práce restaurátora s papírem: druhy, způsob výroby, složení. Tisk: druhy, způsoby; analýza poškození; rozebrání knižní vazby, obalu a bloku.6. blok - Knižní blok; metodika restaurátorské a konzervátorské dokumentace velkých souborů. Archivace, uskladnění, ochrana a prevence velkých souborů; řešení projektu komplexního restaurování in situ.

Získané způsobilosti

Student zvládne problematiku restaurování děl novodobé knižní kultury.

Literatura

Špetko J. Dějiny písma a knihy. Bratislava, 1963. Voit P. Encyklopedie knihy. Knihtisk a příbuzné obory v 15.-19.století. Praha, 2006. Tobolka K. Kniha. Její vznik, vývoj a rozbor. Praha, 1949. Ďurovič M. a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Paseka, 2002.

Požadavky

Zkouška formou hodnocení práce studenta realizované v ateliéru. Účast na ateliérovém cvičení je povinná.

Garant

Mgr. Radomír Slovik

Vyučující

Mgr. Radomír Slovik