Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knihařská dílna I (ARPKVD / KHD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARPKVD / KHD1 - Knihařská dílna I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Základní terminologie, pomůcky, materiály2. blok - Technologie výroby a výroba ručního papíru3. blok - Výroba dekorativních knihařských papírů (škrobové, olejové, mramorované)4. blok - Technologie výroby a výroba poloplátěné zavěšované vazby5. blok - Technologie výroby a výroba celopapírové zavěšované vazby6. blok - Úvod do historie knižní vazby7. blok - Technologie výroby a výroba jednosložkové koptské vazby8. blok - Technologie výroby a výroba charakteristických prvků z různých vazebních struktur (druhy řetízkového stehu, etiopský, islámský a řecký kapitálek)

Získané způsobilosti

Student se orientuje a dokáže v praxi využít poznatky a dovednosti z oblasti knihařského řemesla a jeho dějin, potřebné při restaurování knih.

Literatura

Vakrčka, A. Knihárstvo. Bratislava, 1979. Krupková, M., Krupka. L. Knihařské vademecum. Doležal, J. Povídání o knihařském nářadí. Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 1963. Doležal, J. Vazby knih. Praha, 1976. Bohatcová M. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Voit P. Encyklopedie knihy. Knihtisk a příbuzné obory v 15.-19.století. Praha, 2006. Tobolka Z. Kniha. Praha, 1949. Kopáč L. Knížka o knihách. Praha, 1939. Ďurovič M. a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Paseka, 2002. Sborníky z odborných seminářů k problematice umělecké knižní vazby. Redakce J.H. Kocman. Sv. II-Památník národního písemnictví. Praha, 1985. Sborníky z odborných seminářů k problematice umělecké knižní vazby. Redakce J.H.Kocman. Sv.I-Dům umění. Brno, 1982. Kneidl, P. Z historie evropské knihy. Po stopách knih, knihtisku a knihoven. Praha, 1989.

Požadavky

Zkouška probíhá ústní formou. Hodnocení produktů pracovní činnosti studenta v ateliéru.

Garant

Mgr. Radomír Slovik

Vyučující

MgA. Ivan KopáčikMgr. Radomír Slovik