Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historické techniky, technol. a mat. II (ARUDP / HTM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARUDP / HTM2 - Historické techniky, technol. a mat. II, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Pastel2. blok - Olejomalba3. blok - Lakování obrazů4. blok - příprava receptur podkladů5. blok - příprava receptur olejových barev6. blok - příprava receptur pastelu7. blok - příprava receptur lakůCílem předmětu je získání znalostí o charakteristických materiálech, technikách a technologiích v různých slohových obdobích, a to jak z hlediska jejich složení, vlastností a způsobu použití, tak i s ohledem na jejich přirozené stárnutí.Student dokáže zhodnotit a stanovit všechny v minulosti používané techniky, technologie a materiály včetně porovnání s novodobými a nadále používanými. Rámcově jsou studenti seznámeni s kvalitami, nedostatky či nevýhodami již ověřených historických technik, materiálů i technologií.V rámci 2. části je probírána technika Pastel (druhy pastelů podle použitých plnidel a pojidel, fixativy, adjustace, podložky), Olejomalba na papírové podložce i na textilní podložce (pigmenty, pojidla, laky) aLakování obrazů (historické i novodobé techniky lakování včetně receptury laků).

Získané způsobilosti

Student dokáže zhodnotit a stanovit všechny v minulosti používané techniky, technologie a materiály včetně porovnání s novodobými a nadále používanými. Rámcově jsou studenti seznámeni s kvalitami, nedostatky či nevýhodami již ověřených historických technik, materiálů i technologií.

Literatura

Hégr, M. Malba, materiály a techniky. Orbis, 1953. Hřebíčková, B., A. Recepty starých mistrů aneb malířské postupy středověku. 2006. Strub, R. V. Štaflový obraz středověku, Reclamshandbuch. Stuttgart, 1984. Slánský, B. Technika malby. Praha, 2003. Kiplik, D., I. Technika malby. Orbis, 1951. Cennini, Cennino. Kniha o umění středověku. Praha, 1946. Šimůnková, E., Bayerová, T. Pigmenty. praha, 1999. Šimůnková, E., Karhan, J. Pigmenty, barviva a metody jejich identifikace. 1993. Koller, M. Štaflový obraz novověku, Reclamshandbuch. Stuttgardt, 1984. Kubička, R., Zelinger, J. Výkladový slovník malířství, grafika, restaurování. Praha, 2004.

Požadavky

Zkouška formou písemného testu a ústní zkoušky.

Garant

ak. mal. Josef Čoban

Vyučující

ak. mal. Josef Čoban