Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Techniky rest. a konz. um. děl III (ARUDP / TER3U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARUDP / TER3U - Techniky rest. a konz. um. děl III, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - vstupní průzkum2. blok - restaurátorský průzkum3. blok - dezinfekce, čištění, neutralizace4. blok - doplnění chybějících částí5. blok - retuš6. blok - adjustáž7. blok - restaurátorská dokumentaceCílem předmětu je získání základních znalostí z oboru restaurování papíru, osvojení principů konzervátorské a restaurátorské práce včetně tvorby restaurátorské dokumentace.Student dokáže na vysoké odborné úrovni aplikovat pokročilé techniky konzervování a restaurování děl na papírové podložce. Student získá znalosti o materiálech a technologiích používaných v restaurátorské praxi.Student by měl být schopen na základě získaných znalostí rozpoznat techniku, kterou je dílo vytvořeno, její materiálovou podstatu a navrhnout vhodný postup na jeho ošetření. Obecný postup při restaurování uměleckých děl na papíru:Vstupní průzkum (in situ) s využitím digitální techniky a speciálních softwarů, transport do ateliéru, restaurátorský průzkum, restaurátorská dokumentace (invazivní, neinvazivní), konzervace objektu, dezinfekce, čištění, neutralizace, dokližování, doplnění chybějících částí, retuše, adjustace artefaktu.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o materiálech a technologiích používaných v restaurátorské praxi.Student by měl být schopen na základě získaných znalostí rozpoznat techniku, kterou je dílo vytvořeno, její materiálovou podstatu a navrhnout vhodný postup na jeho ošetření.

Literatura

Zelinger, J. a kol. Chemie v práci konzervátora a restaurátora. Academia, Praha, 1987. Kopecká, I., Nejedlý, V. Průzkum historických materiálů. Grada, Praha, 2005. Ďurovič, M. a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Praha, Paseka, 2002. Slánský, B. Technika malby. Praha, 2003. Kubička, R., Zelinger, J. Výkladový slovník malířství, grafika, restaurování. Praha, 2004. Wolbers, R. Cleaning painted surfaces. Archetype, 2000. Kosek, J., M. Conservation Mounting for Prints and Drawings. Gascoigne, B. How to identify prints. 2004. Horie, C., V. Materials for Conservation. Archetype, 2000. Šimůnková, E., Bayerová, T. Pigmenty. praha, 1999. Šimůnková, E., Karhan, J. Pigmenty, barviva a metody jejich identifikace. 1993. Losos, L. Pozlacování a polychromie. Grada Praha, 2005. Poulsson, T., G. Retouching of art on paper. Archetype, 2008. Knut, N. The Restauration of Paintings. Kőnemann.

Požadavky

Zkouška probíhá formou písemného testu a hodnocením výsledků zadaných praktických prací za celý semestr.

Garant

ak. mal. Josef Čoban

Vyučující

ak. mal. Josef ČobanMgr. Dana ModráčkováMgA. Veronika Sochůrek