Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializovaná výtvarná příprava II (AVP / SVP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AVP / SVP2 - Specializovaná výtvarná příprava II, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 7. blokSpecializovaná výtvarná příprava II na magisterském stupni studia kontinuálně navazuje na SVP I. Opět jde o další prohlubování výtvarné způsobilosti a dovednosti i estetické citlivosti studentů, která je potřebná pro správné pochopení specifických vizuálních kvalit historického uměleckého díla nebo umělecko-řemeslného artefaktu. Základem výuky jsou i nadále kresebné studie podle historických malířských a sochařských předloh, dále pak procvičování práce s barvou formou barevných studií podle malířských nástěnných a sochařských polychromovaných předloh, vše prováděné na papírové podložce. U trojrozměrných děl jsou, v rámci této specializované výtvarné přípravy, zařazena i cvičení, jejichž náplní je studijní modelování podle originálních děl (detaily, větší celky), které by mělo u studentů prohloubit a zkvalitnit jejich schopnost vytváření doplňků chybějících částí restaurovaných děl, kdy je z určitého důvodu žádoucí jejich rekonstrukce (např. rekonstrukční kopie). Specializovaná výtvarná příprava se týká i řešení problematiky případných dílčích nebo kompletních rekonstrukcí a vede studenty ke schopnostem tyto úkoly technicky, technologicky i ideově zvládnout. Při cvičeních v práci s barvou na trojrozměrných objektech je využita i možnost práce na dílčích odlitcích originálních sochařských děl nebo plastických článků architektury.

Literatura

Nejedlý V. Několik poznámek k natírání povrchů uměleckých a uměleckořemeslných kamenosochařských děl při jejich opravách. in: Zprávy památkové péče, 62, 2002. Pozzo A. Perspective in architecture and painting: an unabridged reprint of the English and Latin edition of the 1693 "Perpectiva pictorum et architectorum". New York: Dover Publications, 1989. Ingerle P. Příběh perspektivy. Dějiny jedné ideje. Od renesance k modernímu umění a myšlení. Barrister and Principal, Moravská gal. v Brně, 2010. Suchomel M. Původní malířské povrchové adjustace českých barokních kamenných soch. in: Památky a příroda, 8/1983, 1983. Preiss P. Česká barokní kresba / Baroque drawing in Bohemia. Národní galerie v Praze. ISBN 80-7035-345-7.Scamozzi V. Empire of the Eye: The Magic of Illusion. Scruton R. Estetické porozumění. Barrister and Principal Brno, 2005. ISBN 80-85947-92-7.Preiss P. František Julius Lux. Praha, 2000. Preiss P. Kořeny a letorosty. Výtvarná kultura baroka v Čechách. Praha, 2008. Klee P. Pedagogický náčrtník. Triáda, 2013. Huyghe R. Řeč obrazů ve světle psychologie umění. Odeon, 1965. Pešina J. Tektonický prostor a architektura u Giotta. Česká akademie věd a umění Praha, 1945. Preiss P. Václav Vavřinec Reiner. Praha, 1970. Hanáková P. Výzva perspektivy. Academia, 2008.

Garant

doc. ak. mal. Jaroslav J. Alt

Vyučující

MgA. Pavel Hošek