Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní cvičení z chemie I (KCHTFR / LAB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHTFR / LAB1 - Laboratorní cvičení z chemie I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Blok - laboratorní cvičení z chemie 1/INáležitosti laboratorního protokolu, základy bezpečnosti práce a první pomoci. Základní laboratorní operace, pomůcky a přístroje. Základy anorganické chemie. Příprava vodných a nevodných roztoků. Rozpustnost anorganických látek. Typy chemických reakcí. Chemické výpočty.2. Blok - laboratorní cvičení z chemie 1/IIČištění papíru - příprava Benátského mýdla, důkazové reakce přírodních polymerů. Mísení.Měření nasákavosti minerálních materiálů vzlínáním a Karstenovou trubicí, základní rozbor omítek, granulometrie kameniva. Mísení.

Získané způsobilosti

Student si prakticky ověří poznatky z chemie anorganických látek a osvojí si základy práce v laboratoři. Seznámí se s některými materiály a metodami, které se běžně využívají v restaurátorské praxi. V rámci teoretického úvodu k jednotlivým laboratorním úlohám student získá některé základní poznatky z oblasti technologie restaurování kulturního dědictví.Dále student získá zkušenost se zpracováním písemného dokumentu.

Literatura

Sýkorová D., Mastný L. Návody pro laboratoře z anorganické chemie. Praha, 2001. ISBN 80-7080-452-1.Vacík, J. a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha, 1993. Mička, Z., Lukeš, I. Anorganická chemie I. Praha, 1999. Lukeš I., Mička, Z. Anorganická chemie II. Praha, 1998. Zelinger, J. a kol. Chemie v práci konzervátora a restaurátora. Academia, Praha, 1987. Šimůnková, E., Bayerová, T. Pigmenty. praha, 1999. Ďurovič, M. a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Praha, Paseka, 2002. Kotlík P. Stavební materiály historických objektů. Praha, 1999. ISBN 80-7080-347-9.

Požadavky

Zápočet student získá v případě, že bude přítomen na laboratorním cvičení, kde vykoná zadané laboratorní úlohy a posléze odevzdá laboratorní protokol.

Garant

Ing. Renata Tišlová, Ph.D.