Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní cvičení z chemie II (KCHTFR / LAB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHTFR / LAB2 - Laboratorní cvičení z chemie II, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Blok - laboratorní cvičení 2/IVlastnosti organických látek, příprava roztoků. Vlastnosti přírodních a syntetických polymerů, rozpustnost. Stanovení obsahu vlhkosti gravimetricky. Stanovení obsahu anionů anorganických solí metodou UV-VIS spektrofotometrie. Určování pH pomocí univerzálního pH papírku a pH metru - měření pH roztoků a povrchů. Stanovování alkalické rezervy.2. Blok - laboratorní cvičení 2/IIVlastnosti organických látek a polymerů, příprava roztoků. Vlastnosti přírodních a syntetických polymerů, rozpustnost. Příprava materiálů užívaných v restaurování, mísení, chemické výpočty.

Získané způsobilosti

Student si prakticky ověří poznatky z chemie anorganických a organických látek a zvládne základy práce v laboratoři. Seznámí se s některými materiály a metodami, které se běžně využívají v restaurátorské praxi. V rámci teoretického úvodu k jednotlivým laboratorním úlohám student získá některé základní poznatky z oblasti technologie restaurování kulturního dědictví.Dále student získá zkušenost se zpracováním písemného dokumentu.

Literatura

Zelinger, J. a kol. Chemie v práci konzervátora a restaurátora. Academia, Praha, 1987. Pacák, J. Stručné základy organické chemie. Praha, 1975. Mička, Z., Lukeš, I. Anorganická chemie I. Praha, 1999. Lukeš I., Mička, Z. Anorganická chemie II. Praha, 1998. Šimůnková, E., Bayerová, T. Pigmenty. praha, 1999. Losos, L. Pozlacování a polychromie. Grada Praha, 2005. Ďurovič, M. a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Praha, Paseka, 2002. Zelinger, J. Rozpouštědla v restaurátorské praxi, učební texty pro VŠCHT. Kotlík, P. a kolektiv. Stavební materiály historických objektů. Praha, 1999. Kubička, R., Zelinger, J. Výkladový slovník malířství, grafika, restaurování. Praha, 2004.

Požadavky

Zápočet student získá v případě, že bude přítomen na laboratorním cvičení, kde vykoná zadané laboratorní úlohy a posléze odevzdá laboratorní protokol. Na konci semestru student splní závěrečný test.

Garant

Ing. Renata Tišlová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petra Lesniaková, Ph.D.