Předmět Technologie restaurování I (KCHTFR / PAS1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHTFR / PAS1 - Technologie restaurování I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Náplň předmětu je zaměřena zejména na rozšíření vědomostí posluchačů v následujících blocích:A. Povrchové úpravy- historické povrchové úpravy na kameni a architektuře (nátěrové systémy - složení, vlastnosti, použití)- příčiny, mechanizmy a projevy poškození barevných vrstev na povrchu kamene a povrchu architektury (poškození,jeho příčiny a projevy podle typu pojivového systému, alterace pigmentů)- technologické základy konzervace povrchových úprav na kameni a architektuřeB. Maltoviny- historická hydraulická pojiva - výroba, složení, vlastnosti a použití hydraulických a speciálních pojivých systémů (hydraulická vápna, pucolány, románský cement, portlandský cement, Sorelův cement, geopolymerní pojiva)- kamenivo - typy, složení, vlastnosti a použitíC. Související materiály a témata- technologické základy konzervace dřeva- technologické základy konzervace kovů- technologické základy obnovy stavebních památek
Získané způsobilosti
Student dokáže efektivně použít a využít materiály a technologické postupy při restaurování podkladových i barevných vrstev děl výtvarné kultury a architektury.
Literatura
Maschelein-Kleiner. Ancient binding Media, Varnishis and Adhesives. ICCROM, 1995. Zelinger J.-Heidingsfeld V.-Kotlík P.-Šimůnková E. Chemie v práci restaurátora a konzervátora. Academia, 1982. Heidingsfeld V. a kol. Nátěry fasád. Grada Publishing, 2002. ISBN ´.Rovnaníková, P. Omítky. Praha, 2002. Torraca, G., Weber, J. Poröse Baustofe. Wien, 1986. Kotlík, P. Stavební materiály historických objektů. Praha, 1999. Amoroso, G. G., Fassina, V. Stone decay and conservation. Elsevier, 1983.
Požadavky
Zkouška ústní formou, která prokáže zvládnutí přednášeného učiva.
Garant
Ing. Karol Bayer