Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie restaurování I (KCHTFR / PAS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHTFR / PAS1 - Technologie restaurování I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň předmětu je zaměřena zejména na rozšíření vědomostí posluchačů v následujících blocích:A. Povrchové úpravy- historické povrchové úpravy na kameni a architektuře (nátěrové systémy - složení, vlastnosti, použití)- příčiny, mechanizmy a projevy poškození barevných vrstev na povrchu kamene a povrchu architektury (poškození,jeho příčiny a projevy podle typu pojivového systému, alterace pigmentů)- technologické základy konzervace povrchových úprav na kameni a architektuřeB. Maltoviny- historická hydraulická pojiva - výroba, složení, vlastnosti a použití hydraulických a speciálních pojivých systémů (hydraulická vápna, pucolány, románský cement, portlandský cement, Sorelův cement, geopolymerní pojiva)- kamenivo - typy, složení, vlastnosti a použitíC. Související materiály a témata- technologické základy konzervace dřeva- technologické základy konzervace kovů- technologické základy obnovy stavebních památek

Získané způsobilosti

Student dokáže efektivně použít a využít materiály a technologické postupy při restaurování podkladových i barevných vrstev děl výtvarné kultury a architektury.

Literatura

Maschelein-Kleiner. Ancient binding Media, Varnishis and Adhesives. ICCROM, 1995. Zelinger J.-Heidingsfeld V.-Kotlík P.-Šimůnková E. Chemie v práci restaurátora a konzervátora. Academia, 1982. Heidingsfeld V. a kol. Nátěry fasád. Grada Publishing, 2002. ISBN ´.Rovnaníková, P. Omítky. Praha, 2002. Torraca, G., Weber, J. Poröse Baustofe. Wien, 1986. Kotlík, P. Stavební materiály historických objektů. Praha, 1999. Amoroso, G. G., Fassina, V. Stone decay and conservation. Elsevier, 1983.

Požadavky

Zkouška ústní formou, která prokáže zvládnutí přednášeného učiva.

Garant

Ing. Karol Bayer