Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie rest. a konz. kamene I (KCHTFR / TCR1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHTFR / TCR1K - Technologie rest. a konz. kamene I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Porézní anorganické materiály, rozdělení a charakteristika: úvod do geologie, petrografie a mineralogie, minerální pojiva: nehydraulická a hydraulická pojiva.2. blok - Porézní anorganické materiály a jejich koroze: transport vody v porézních anorganických materiálech, příčiny a mechanismy poškození v důsledku fyzikální koroze, příčiny a mechanismy poškození v důsledku chemické koroze, příčiny a mechanismy poškození důsledku biologické koroze.3. blok - Základy klimatologie.4. blok - Porézní anorganické materiály a jejich technologické principy konzervace: čištění (metody a prostředky), redukce vlivu vodorozpustných solí, konsolidace (metody a prostředky), doplňování (metody a prostředky), ochrana a úpravy povrchu: hydrofobizace, nátěrové systémy.

Získané způsobilosti

Student dokáže aplikovat poznatky o hlavních přírodních i umělých porézních anorganických materiálech, které lze rozdělit do několika částí. První část je orientována na přírodní kámen a historické i moderní minerální pojiva. Dále se seznámí s hlavními korozními procesy a mechanizmy podílejícími se na poškozování uvedených materiálů a s technologickými a přírodovědnými principy metod resp. materiálů používaných pro restaurování a konzervaci objektů zhotovených z porézních anorganických materiálů.

Literatura

Kotlík, P. a kolektiv. Stavební materiály historických objektů. Praha, 1999. Bayer, K. Sylaby přednášek. Mora, P., Mora, L., Philippot, P. Conservation of Wall Paintings. London, 1984. Zelinger, J. a kol. Chemie v práci konzervátora a restaurátora. Academia, Praha, 1987. Vaněček, I. Nástěnné malby. Praah, 2000. Rovnaníková, P. Omítky. Praha, 2002. Hošek, J., Muk, J. Omítky historických staveb. Praha, 1989. Torraca, G., Weber, J. Poröse Baustofe. Wien, 1986. Fraňo, V., Ďurkovič, M., Král, J., Novák, J., Novotný, J., Přibyl, F. Stavebné látky. Bratislava, 1984. Amoroso, G. G., Fassina, V. Stone decay and conservation. Elsevier, 1983.

Požadavky

Zápočet je realizován formou písemného testu.

Garant

Ing. Karol Bayer