Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie rest. a konz. papíru I (KCHTFR / TCR1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHTFR / TCR1P - Technologie rest. a konz. papíru I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Základní pojmy + analytické metody základní pojmy2. blok Vývoj technologie výroby papíru- výroba papíru v Číně a Japonsku- ruční výroba papíru v Evropě a rozvoj strojové výroby a nových technologií ve výrobě papíru.3. blok - Chemická a morfologická podstata papíru- chemie celulózy, hemicelulóz a ligninu.4. blok - Degradační mechanismy probíhající v papíru- degradační mechanismy chemické podstaty (kyselá a alkalická hydrolýza, oxidace, fotodegradace a síťování),- fyzikální, mechanická a biologická degradace (bakterie, plísně, hmyz a hlodavci).5. blok - Desinfekce, čištění a odkyselování papíru- fyzikální a chemické metody desinfekce-mechanické čištění, vodné systémy, bělení- vodné a nevodné systémy odkyselování, hromadné a individuální metody odkyselování6. blok Klížení, zpevňování- popis metody a používaných klížidel.7. blok - Lepení a doplňování- popis jednotlivých metod a používaných lepidel.- zpevňování papírové podložky metodou skeletizace, laminace a štěpení.8. blok Chemie aminokyselin a bílkovin, struktura a složení kůže9. blok Laboratorní cvičení- klížení, a odkyselová

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o chemické podstatě a degradačních mechanismech papíru, které mu pomohou při pochopení restaurátorských metod, při orientaci v odborné literatuře. Dále se seznámí s preventivní péčí.

Literatura

Ďurovič, M. a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Praha, Paseka, 2002. Vodrážka Z. Biochemie. Academia Praha, 1999. Bacílková B. Biologická degradace materiálu. Společná zpráva Výzkumné chemické laboratoře SÚA v Praze a Ústavu chemické technologie restaurování památek VŠCHT v Praze. Praha, 1993. Feller, R. L., Lee, S. B. and Bogaard, J. Contributions to Conservation Science - A Collection of Robert Feller´s Published Studies on Artist´s Paints, Paper and Varnishes. Mareček A, Honza J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3. díl. Olomouc, 2000. ISBN 80-7182-057-1.Zelinger, J. a kol. Chemie v práci konzervátora a restaurátora. Academia, Praha, 1987. Blahník R, Zánová V. Mikrobiální koroze. 1963. Zuman F. Papír : historie řemesla a výrobní techniky. Praha, 1983. Kopecká, I. a kol. Preventivní péče o historické objekty a sbírky v nich uložené. Praha, 2002. Kopecká, I., Nejedlý, V. Průzkum historických materiálů. Grada, Praha, 2005. Kubička, R., Zelinger, J. Výkladový slovník malířství, grafika, restaurování. Praha, 2004. Kozmál F. Výroba papiera v teorii a praxi I . Praha, 1958.

Požadavky

Zápočet je realizován formou písemného testu.

Garant

Ing. Alena Hurtová