Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie rest. a konz. um. děl III (KCHTFR / TCR3U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHTFR / TCR3U - Technologie rest. a konz. um. děl III, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Informační systémy-vyhledávání v zahraničních publikacích a periodikách, elektronické informační zdroje2. blok - Preventivní péče-klimatické podmínky vlhkost a teplota, optické podmínky3. blok - Vlastnosti papíru-fyzikální, chemické, mechanické a optické vlastnosti, měření mechanických vlastností papíru4. blok - Laminace a skeletizace5. blok - Štěpení papíru6. blok - Záznamové prostředky- historické a novodobé záznamové prostředky, tuše, železogalové inkousty, tiskařské barvy, tužky,7. blok - Kůže a pergamen-chemické složení a struktura, animokyseliny, bílkoviny, výroba holiny, usně a pergamenu, procesy výroby a druhy činění8. blok - Využití enzymů9. blok - Laboratorní cvičení-identifikace vlákninového složení papíru

Získané způsobilosti

Student dokáže aplikovat poznatky o základních okruzích problémů, především na přírodní pojiva - přírodní makromolekulární látky používané ve výtvarné tvorbě i v restaurování, pigmenty, přírodovědné metody průzkumu památek - analytické a diagnostické metody, problematikou koroze a konzervace některých dalších materiálů - dřevo, keramika a kov.

Literatura

Mareček, A., Honza, J. Chemie sbírka příkladů. Brno, 2001. Ďurovič, M. a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Praha, Paseka, 2002. Vodrážka, Z. Biochemie. Praha, 1999. Marion, K., Thomson, R. Conservation of leather and related materials. Oxford, 2006. Feller, R., Lee, S. B and Bogaard, J. Contributions to Conservation Science - A Collection of Robert Feller´s Puzblished Studies on Artist´s Paints, Paper and Varnishes. Odvárková, J., Součková, M., Orlita, A., Vaculík, J. Metodické pokyny ke konzervaci usňových nebo pergamenových knižních vazeb a ostatních předmětů vyrobených z kůže a pergamenu. Praha, 1999. Kopecká, I. a kol. Preventivní péče o historické objekty a sbírky v nich uložené. Praha, 2002. blažej, A. technologie kůží a kožišin. Praha, 1984.

Požadavky

Zápočet je realizován formou písemného testu.

Garant

Ing. Karol Bayer