Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy chemie I (KCHTFR / ZCH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHTFR / ZCH1 - Základy chemie I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stavba hmoty. Atom a jeho složení, elementární částice. Kvantová čísla.2. Periodický systém prvků (s, p, d prvky - vlastnosti prvků a jejich sloučenin).3. Názvosloví anorganických sloučenin. Oxidační číslo.4. Chemická vazba. Typy anorganických látek. Typy chemických reakcí v anorganické chemii.Chemická reakce a děje, chemická rovnováha, reakční kinetika.5. Vyjadřování koncentrace látek, výpočty látkového množství, koncentrace, výpočty z chemických reakcí a ředění rozotků.6. Kyseliny a zásady. Výpočet pH.7. Vlastnosti anorganických sloučenin používaných v restaurování uměleckých děl (vybraná minerální pojiva, pigmenty, aj.).

Získané způsobilosti

Student získá a dokáže v praxi využít obecné poznatky o anorganických sloučeninách. Výuka začíná od elementárních poznatků o stavbě chemických látek (elementárních částic, atomů, molekul). Důraz je kladen na Periodický systém prvků, typy chemických vazeb mezi atomy, na typy chemických reakcí anorganických sloučenin a jejich provázání s praxí. Zvýšený důraz je kladen na zvládnutí základních chemických výpočtů potřebných pro praxi restaurátora.

Literatura

Mareček A, Honza J. Chemie - sbírka příkladů. Brno, 2001. ISBN 80-902402-2-4.Mareček A., Honza J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc, 1998. ISBN 80-7182-055-5.Mička, Z., Lukeš, I. Anorganická chemie I. Praha, 1999. Klikorka, J. Anorganická chemie I, učební texty vysokých škol. Praha, 1954. Lukeš I., Mička, Z. Anorganická chemie II. Praha, 1998. Klikorka, J. Anorganická chemie II, učební texty vysokých škol. Praha, 1955. Vacík, J. a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha, 1993. Muck A., Paleta O. Základy chemie ke studiu na VŠCHT. Praha, 1998. ISBN 80-7080-320-7.

Požadavky

Zkouška je složena na základě písemného testu ohodnoceného nad 50 % bodování.

Garant

Ing. Renata Tišlová, Ph.D.