Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy chemie III (KCHTFR / ZCH3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCHTFR / ZCH3 - Základy chemie III, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Základy makromolekulární chemie s důrazem na polymery používané v restaurování uměleckých předmětů.2. blok - Fyzikální struktura polymerů. Syntetické polymery.3. blok - Přírodní polymery a jejich vlastnosti - polysacharidy, pryskyřice.4. blok - Přírodní polymery a jejich vlastnosti - proteiny, lipidy.5. blok - Rozdělení přírodních polymerů a jejich základní reakce. Výpočty z chemických rovnic, směšování, příprava roztoků, výpočet pH.6. blok - Laboratorní cvičení - rozpouštění přírodních a syntetických polymerů, rozpustnost, makroskopické vlastnosti.7. blok - Praktické cvičení - stratigrafie a příprava mikroskopických preparátů.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti principů makromolekulární chemie a přehled o polymerech, se kterými se setká v restaurování objektů. Předmět slouží jako základ pro dobré zvládnutí navazujících oborových předmětů technologií v restaurování.Dále si student vyzkouší přípravu nábrusů nutnou pro praxi všech oborů a seznámí se stručně s optickým mikroskopem při pozorování stratigrafie nábrusů.

Literatura

Mareček A, Honza J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3. díl. Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-057-1.Mleziva J., Šňupárek J. Polymery - výroby, struktura, vlastnosti a použití. Praha, 2000. ISBN 80-85920-72-7.Fikr J., Kahovec J. Názvosloví organické chemie. Olomouc. ISBN 80-7346-088-4.Pečová D. Organická chemie. Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-142-X.

Požadavky

Zkouška je složena na základě písemného testu ohodnoceného nad 50 % bodování.

Garant

Ing. Renata Tišlová, Ph.D.