Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Barva v architektuře a sochařství I (KHVFR / BAR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / BAR1 - Barva v architektuře a sochařství I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 7. blokBarevnost architektury a sochařských děl vždy byla důležitou složkou celkového účinu výtvarných děl. Studenti získají základní přehled o vývoji barevnosti, jejím vztahu mezi historickými obdobími a dále přehled o vývoji názorů na tuto problematiku, dosažení barevnosti z hlediska použitých pracovních postupů, barevnost z hlediska metody tvůrčího vyjádření, estetické, psychologické a společenské zdroje barevných úprav povrchu sochařských a architektonických děl. Okruhy:Egypt a starověký přední východ, klasické Řecko, starověký Řím, ranně křesťanské umění, střední Evropa a kultura středomoří, vztah k barevnosti v románském a gotickém umění, barevnost v renesanci a baroku, typologie barevných povrchů v barokním umění, změna přístupu k barevnosti v rokoku a klasicismu, proměny 19. století, rozvoj dopravy a dostupnost přírodních materiálů, zrod a rozvoj moderního zájmu o barevnost sochařských a architektonických děl minulosti. Výklad je doplněn praktickými ukázkami různých typů povrchových úprav a konkrétními příklady z restaurátorských akcí.

Získané způsobilosti

Studenti se dokážou orientovat v otázkách použití a využití, smyslu, významu a uměleckého účinu barvy v dějinách výtvarné kultury.

Literatura

Kaše J. Barevné povrchyn soch a architektonických kamenných prvků. In: Barevnost kamene a kamenných prvků fasád. Sborník ze semináře STOP, 2004. Barevné úpravy kamene památkových objektů. Sborník ze semináře STOP, 2005. Barevnost fasád. Sborník z pracovního semináře SÚPPOP a SÚRPMO Praha, 1983. Barevnost kamene a kamenných prvků fasád. Sborník ze semináře STOP, 2004. Kaše J. Barva v architektuře a sochařství. Zdroje a umělecké prostředky. In: Barevné úpravy kamene památkových objektů. Sborník ze semináře STOP, 2005. Kaše J. - Kotlík P. Braunův Betlém. Drama umění a krajiny v proměnách času. Praha-Litomyšl, 1999. Suchomel M. Dvě úvahy o podobě původních malířských adjustací povrchu kamenných soch. in: Zprávy památkové péče, 7-8, 1997. Borghini G. Marmi antichi. Řím, 1998. Nejedlý V. Několik poznámek k natírání povrchů uměleckých a uměleckořemeslných kamenosochařských děl při jejich opravách. in: Zprávy památkové péče, 62, 2002. Bayerová T. - Bayer K. Přírodovědný průzkum povrchových úprav kamene a jeho vypovídací hodnota. 2004. Suchomel M. Původní malířské povrchové adjustace českých barokních kamenných soch. in: Památky a příroda, 8/1983, 1983. Kaše J. Úvaha o barevnosti palácové kaple sv. Erharda a sv. Uršuly v Chebu. in: Zpravodaj STOP, sv. 7, č.2, 2005.

Požadavky

Zkouška ústní formou, která prokáže zvládnutí předmášené látky na základě odevzdané písemné práce, jejíž téma si student vybere z děl, na jejichž restaurování se podílel.

Garant

Mgr. Jiří Kaše