Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České a evropské dějiny I (KHVFR / CED1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / CED1 - České a evropské dějiny I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 (týden) Keltové a Germáni na území Čech, příchod Slovanů, Sámova říše, Velká Morava.2) Ranně středověká západní Evropa.3) Svatá říše římská, Saská dynastie, boje o investituru a soupeření mezi Štaufy a Welfy.4) Přemyslovci - vznik a utváření české státnosti.5) Severní a střední Evropa v ranném středověku.6) Byzantská říše a Kyjevská Rus v raném středověku.7) Každodenní život středověkého člověka, církevní organizace, zemědělství, atd..8). Křížové výpravy; mocenské soupeření mezi Anglií a Francií, stoletá válka, války růží, Tudorovci.9) Lucemburkové na českém trůně, vláda Karla IV. jako doba všestranného rozvoje zemí Koruny české.10) Krize české církve a společnosti na přelomu 14. a 15. století.11) Husitské války12) Dozvuky husitství za vlády Jiřího z Poděbrad13) Jagellonci na českém trůně.14) Zánik Byzance a Osmanská říše, zámořské objevy.

Získané způsobilosti

Student dokáže postihnout a pochopit základní rysy vývoje českého státu v kontextu vývoje evropských i mimoevropských zemí, od pátého do počátku dvacátého století. A to z hlediska politického, hospodářského a kulturního vývoje.

Literatura

Sochorová, M. Dějepis I. v kostce (pravěk, starověk, středověk). Havlíčkův Brod, 1999. Dějiny evropské civilizace I. Praha - Litomyšl, 1995. Dějiny zemí Koruny české I. Praha - Litomyšl, 1992. KOL. Dějiny zemí Koruny české I. a II., Praha 1992. KOLEKTIV. České země v Evropských dějinách I. - II. Praha - Litomyšl, 2006. Harna, J. - Fišer, R. Dějiny českých zemí I. Praha, 1995. Harna, J. - Fišer, R. Dějiny českých zemí II. Praha, 1998. Drška, V. - Picková, D. Dějiny středověké Evropy. Praha, 2004. Čapka, F. Dějiny zemí koruny české v datech. Praha, 1998. Collins, R. Evropa raného středověku 300 - 1000. Praha, 2005. Brooke, Ch. Evropa středověku v letech 962 - 1154. Vyšehrad, 2006. Honzák, F. Evropa v proměnách staletí. Praha, 1997. PĚKNÝ, T. Historie Židů v Čechách a na Moravě. Praha: Sefer, 2001. Spunar, P. Kultura českého středověku. Praha, 1987. Le Goff, J. Středověký člověk a jeho svět. Praha, 1999. ENNENOVÁ, E. Ženy ve středověku. Praha, 2001.

Požadavky

Zápočet: prověření znalostí formou písemného testu.

Garant

PhDr. Pavel Petr