Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny knižní kultury III (KHVFR / DKK3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / DKK3 - Dějiny knižní kultury III, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

České a moravské rukopisy doby husitské.Česká knižní malba v době jagellonské a v 16. století.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s historickým vývojem knihy z hlediska vývoje písma, psacích látek a prostředků od starověku do novověku. Studenti se dokáží orientovat v dějinných proměnách knihy, mimo jiné i z hlediska knižní vazby a výzdoby knihy. Seznámí se s nejvýznamnějšími dochovanými exempláři ručně psaných i tištěných knih a s významnými středisky knižní kultury.

Literatura

Kolektiv autorů za vedení M. Bohatcové. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. HORÁK, F. Česká kniha v minulosti a její výzdoba. Praha, 1948. Volf, J. Dějiny českého knihtisku do roku 1848. Praha; A. Novák, 1926. MATĚJČEK, A. Ilustrace. Praha, 1931. Šalda, J. Od rukopisu ke knize a časopisu. Praha, 1983. Horák, F. Pět století českého knihtisku. Praha, 1968. Chyba, K. Slovník knihtiskařů v Československu od nejstarších dob do roku 1860. Praha, 1966. Černá, M. L. Stručné dějiny knihtisku. Praha, 1948. Barták, J. - Kraus, V. Typografové 1468 - 1939. Praha, 1996. Zíbrt, Č. Z dějin českého knihařství. Mladá Boleslav, 1939. Kneidl, P. Z historie evropské knihy. Po stopách knih, knihtisku a knihoven. Praha, 1989.

Požadavky

Zkouška probíhá formou testu, který prokazuje zvládnutí probírané látky.

Garant

Mgr. Rostislav Krušinský