Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny knižní kultury IV (KHVFR / DKK4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / DKK4 - Dějiny knižní kultury IV, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tištěná kniha 15. století.Česká tištěná kniha 16. - 18. století.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s historickým vývojem knihy z hlediska vývoje písma, psacích látek a prostředků od starověku do novověku. Studenti se dokáží orientovat v dějinných proměnách knihy, mimo jiné i z hlediska knižní vazby a výzdoby knihy. Seznámí se s nejvýznamnějšími dochovanými exempláři ručně psaných i tištěných knih a s významnými středisky knižní kultury.

Literatura

Kolektiv autorů za vedení M. Bohatcové. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. HORÁK, F. Česká kniha v minulosti a její výzdoba. Praha, 1948. Volf, J. Dějiny českého knihtisku do roku 1848. Praha; A. Novák, 1926. MATĚJČEK, A. Ilustrace. Praha, 1931. Šalda, J. Od rukopisu ke knize a časopisu. Praha, 1983. Horák, F. Pět století českého knihtisku. Praha, 1968. Chyba, K. Slovník knihtiskařů v Československu od nejstarších dob do roku 1860. Praha, 1966. Černá, M. L. Stručné dějiny knihtisku. Praha, 1948. Barták, J. - Kraus, V. Typografové 1468 - 1939. Praha, 1996. Zíbrt, Č. Z dějin českého knihařství. Mladá Boleslav, 1939. Kneidl, P. Z historie evropské knihy. Po stopách knih, knihtisku a knihoven. Praha, 1989.

Požadavky

Zkouška: ústní prověření znalostí.

Garant

Mgr. Rostislav Krušinský

Vyučující

Mgr. Rostislav Krušinský