Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny českého umění do konce 18. st. II (KHVFR / DUC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / DUC2 - Dějiny českého umění do konce 18. st. II, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Mistři vladislavské gotiky.2. blok - Sochařství české a moravské gotiky.3. blok - Architektura české renesance.4. blok - Renesanční sochařství v českých zemích.5. blok - Renesanční malba v Čechách a na Moravě.6. blok - Manýrismus doby Rudolfa II.7. blok - Vývoj barokního sochařství, malířství a architektury v Čechách.8. blok - Karel Škréta, Petr Brandl, Ferdinand Maxmilián Brokof, Matyáš Bernadr Braun, Václav Vavřinec Reiner.9. blok - Vývoj barokního sochařství, malířství a architektury na Moravě.

Získané způsobilosti

Student dokáže postihnout a pochopit základní rysy vývoje českého státu v kontextu vývoje evropských i mimoevropských zemí, od pátého do počátku dvacátého století. A to z hlediska politického, hospodářského a kulturního vývoje.

Literatura

Wittkower, Rudolf. Art and Architecture in Italy 1600 to 1750. Londýn, 1958. TOMAN, R. (ed.). Baroko. Architektura - Plastika - Malířství. Praha: Slovart, 1999. Hempel, Eberhard. Baroque Art nad Architecture in Central Europe. Harmondsworth, 1965. Neumann, J. Český barok. Praha, 1969. Raeburn, Michael a kol. Dějiny architektury. Praha, 1993. Kol. autorů. Dějiny českého výtvarného umění I / 1-2. Od počátku do konce středověku. Praha, 1984. Kol. autorů:. Dějiny českého výtvarného umění II / 1-2. Od počátku renesance do konce baroka. Praha, 1989. Preiss, P. Italští umělci v Praze - Renesance manýrismus baroko. Praha, 1986. PREISS, P. Panoráma manýrismu. Kapitoly o umění a kultuře 16. století. Praha: Odeon, 1974. PREISS, P. Panoráma manýrismu. Kapitoly o umění a kultuře 16. století. Praha: Odeon, 1974. Blažíček, O. J. Sochařství baroka v Čechách. Plastika 17. a 18. věku. Praha, 1958. Umění a lidstvo - Umění renesance a baroku, Larousse. Praha, 1970. Krsek, I., Kudělka, Z., Stehlík, M., Válka, J. Umění baroka na Moravě a ve Slezsku. Praha, 1996. BLAŽÍČEK, O. J. Umění baroka v Čechách. Praha, 1967. Horová (ed.). Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Praha, 1995. Nová encyklopedie českého výtvarného umění, Dodatky. Praha, 2006.

Požadavky

Zkouška: ústní prověření znalostí.

Garant

Mgr. Vladislava Říhová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vladislava Říhová, Ph.D.