Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historické techniky ilustr. dop. knih I (KHVFR / IDK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / IDK1 - Historické techniky ilustr. dop. knih I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 7. blokVývoj knižní ilustrace od techniky ilustrace k historickým technikám tisku. Techniky Tisku před Gutenbergem. Jednolisty, blokové knihy, knihtisk a jeho počátky v Evropě. Kniha a její části, vývoj nejstarší techniky ilustračního doprovodu knih - dřevořezu do konce 18. stol. Inovace v tisku z výšky, tvůrci knižní a časopisecké ilustrace 19. století, návrat dřevořezu na konci 19. století. Bibliofilské tisky, obrodné snahy na konci 19. století - snahy o překonání úpadku knižní produkce. J. Ruskin, W. Morris, (Z. Braunerová, K. Dyrynk v Čechách). Ilustrační techniky v hlubotisku - vývoj (mědirytina, lept, inovace technik tisku z hloubky v 18. století, další vývoj hlubotisku až do 20. století.

Literatura

Bohatcová M. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Krása J. České iluminované rukopisy 13. - 16. století. Praha, 1990. Voit P. Encyklopedie knihy. Knihtisk a příbuzné obory v 15.-19.století. Praha, 2006. Matějček A. Ilustrace. Praha, 1931. Gnann A. In Farbe!: Claire-Obscur-Holzchnitte der Renaissance. Albertina, Mnichov, 2013. Tobolka Z. Kniha. Praha, 1949. Hayrer W. S. New Ways of Gravure. Watson-Guptil Pubns, Revised edition, 1981. Rambousek J. Slovník a receptář malíře grafika. Praha, 1954. Krejča J. Techniky grafického umění. Praha, 1992. Eichenberg F. The Art of the Print, Masterpieces, History, Techniques, H. N. Abrams. First Edition edition, 1976. Ross J., Romano C. The Complete Prinmaker, Techniques, Traditions, Innovations. Collier Paperbacks, U.S., 1991. Kneidl P. Z historie eropské knihy. Po stopách knihtisku a knihoven. Praha, 1989.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě docházky studenta na přednáškách.

Garant

Mgr. Lubomír Netušil