Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ornament v dějinách výtvarné kultury I (KHVFR / OVK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / OVK1 - Ornament v dějinách výtvarné kultury I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 17. blokV předmětu jsou probrány: sémantické okolnosti - ornament, dekor, dekorace, tvarosloví; symbol, emblém, znak; příroda inspiračním zdrojem ornamentu, vývoj ornamentálních struktur od předantických kultur do poloviny 20. století; základní okruhy ornamentálních systémů a jejich prolínání v dějinách výtvarné kultury (např, arabeska, maureska, groteska); vývoj vědeckého a obecně odborného poznání ornamentu (knihy o architektuře, vzorníky, ikonografie, soubory grafických předloh, encyklopedie, specializovaná odborná díla atd.). Součástí výkladu jsou praktick ukázky a analýzy ornamentálních systémů.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o vývoji dekorativních systémů v dějinách výtvarné kultury potřebné pro analýzu tvarosloví použitého v restaurovaném díle.

Literatura

Syrový B. Architektura. Oborová encyklopedie. Praha, 1973. Rollová A. Geneze boltcového ornamentu, příspěvek k problematice ornamentiky 17. století. Rozpravy ČSAV, řada společenských věd, sešit 2, Academia Praha, 1988. Skuhravý J. Ornament. Sborník slohových ozdob všech období umění. Praha, 1906. Muchka I. Ornament v 16. století - význam a funkce. Umění a řemesla. Kopa J. Ornamentika, nástin vývoje ornamentu ve výtvarném umění. Praha, 1936. Tomíček J. Plastická architektonická a ornamentální výzdoba v evropském stavitelství. 2004. Togner M. Poznámky k dekorativní ornamentice středověké nástěnné malby na Gemeru. 2. zborník OSPOP, Rožňava, 1982. Blažíček, J. O., Kropáček, J. Slovník pojmů z dějin umění. Praha, 1991. HEROUT, J. Staletí kolem nás. Praha: Paseka, 2002. Nuska B. Strukturální analýza ornamentu. Symbolonové hodnoty ornamentálních systémů. Umění XXVIII, 1980/5, 1980.

Požadavky

Ústní zkouška prověří znalost probírané látky.

Garant

Mgr. Jiří Kaše

Vyučující

Mgr. Jiří Kaše