Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář dějin umění II (KHVFR / PDD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / PDD2 - Proseminář dějin umění II, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Co je to historická a umělecko-historická topografie. Základní díla pro oblast Čech, Moravy a Slezska. Co je to kartografie. Jak ji používat při studiu historické topografie.2. blok - Co je to encyklopedie. Jak ji používat. Základní díla.3. blok - Terminologie popisu architektonického díla. Na tento výklad navazující vycházky s praktickým cvičením popisu.4. blok - Základní zásady popisu uměleckého díla.5. blok - Základy historického průzkumu a dokumentace památek. Předpoklad pro konzervátorský a restaurátorský průzkum.6. blok - Jak používat a jak citovat literaturu při odborné práci. Etika a autorské zákony.7. blok - Zásady tvorby odborného textu.

Získané způsobilosti

Studenti se dokáží orientovat v humanitních oborech, které souvisí s procesem restaurování a používat odbornou terminologii.

Literatura

Holl, J. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha, 1991. Blažíček, J. O., Kropáček, J. Slovník pojmů z dějin umění. Praha, 1991. Herout, J. Staletí kolem nás - Přehled stavebních slohů. Praha-Litomyšl, 2002. Kaše, J., Říhová, V., Skalníková, J. Literatura a archivní prameny jako podklad průzkumu nemovitých památek se zaměřením na sochařská díla a drobnou architekturu. Pardubice - UPa - FR + FF, 2012. Kubička, R., Zelinger, J. Výkladový slovník malířství, grafika, restaurování. Praha, 2004.

Požadavky

Ústní zkouška prověří činnost a pracovní výsledky studenta.

Garant

Mgr. Jiří Kaše