Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pomocné vědy historické II (KHVFR / PVH2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / PVH2 - Pomocné vědy historické II, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. blok - Diplomatika (předmět, terminologie, kategorie ústředních písemnosti - charakteristika, rozbor a zpracování, vývoj diplomatického materiálu a kanceláří v českých zemích).2. blok - Kodikologie (předmět, neúřední rukopisy v českých zemích).3. blok - Sfragistika (předmět, terminologie, popis a vývoj pečetí zvl. v českých zemích).4. blok - Heraldika (předmět, terminologie, vývoj a užití erbů zvl. v českých zemích).5. blok - Genealogie (předmět, pojmy, prameny genealogického bádání a jejich využití).6. blok - Numismatika (předmět, terminologie, vývoj měny v českých zemích).

Získané způsobilosti

Studenti dokáží aplikovat v praxi získaný základní přehled o historii, terminologii, metodologii a základních poznatcích jednotlivých pomocných věd historických - paleografie, diplomatiky, kodikologie, epigrafiky, heraldiky, sfragistiky, genealogie, numismatiky, historické metrologie a chronologie.

Literatura

HLAVÁČEK, I.; KAŠPAR, J.; NOVÝ, R. Vademecum pomocných věd historických. Praha, 1994. Šebánek, J. - Fiala, Z. - Hledíková, Z. Česká diplomatika. Praha, 1971. HLEDÍKOVÁ, Z.; KAŠPAR, J. Paleografická čítanka. Praha, 2000. Krejčíková, J. - Krejčík, T. Úvod do české sfragistiky. Ostrava, 1989. Hlaváček, I. Úvod do latinské kodikologie. Praha, 1978. Kašpar, J. Úvod do novověké latinské paleografie. Praha, 1987. Krejčíková, J. - Krejčík, T. Základy heraldiky, genealogie a sfragistiky. Praha, 1987.

Požadavky

Ústní zkouška prověří znalosti probírané látky.

Garant

Mgr. Jan Wątroba