Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Restaurování a památková péče I (KHVFR / RPP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / RPP1 - Restaurování a památková péče I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V návaznosti na informace o historii oboru od antiky po 20. století, které student získal během bakalářského stupně studia, bude ve výkladu postižen a analyzován vývoj názorů na hodnoty restaurovaných památek, popsán a posouzen dobový obecně sdílený stav poznání (historie, teorie, praxe) v této oblasti tak jak se vyvíjel v průběhu 20. století.1. blok - Poznatky o nových trendech v oblasti restaurování a oprav památek vzniklých na počátku 20 století, nová terminologie i nové přístupy (konzervace, anýzy, fragment).2. blok - Formování se analytického a syntetického pohledu na možnosti oprav památek a jejich restaurování. Charakteristika první poloviny a druhé poloviny 20. století.3. blok - V památkové péči rozšiřování pojmu památka, diskuse o autenticitě, urbanismus a památkové péče, zónová ochrana4. blok - Období narůstání se podílu přírodovědných "tvrdých" dat a vliv přírodních věd na formulování charakteru restaurátorských zásahů v šedesátých a sedmdesátých letech tohoto století. Syntetické materiály, nové možnosti průzkumů, uplatňování principu interdisciplinarity.5. blok - Postmoderní teoretické principy a jejich odraz v oblasti restaurování a konzervace památek.

Získané způsobilosti

Student se dokáže bezpečně orientovat v problematice současných trendů v oboru restaurování, památkové péče a péče o kulturní dědictví, i v mezinárodním kontextu.

Literatura

Togner M. Československá restaurátorská škola, poznámky k pojmu a současné praxi. In: Památky a příroda, 15. 1990. Bacher E. Hrg), Kunstwerk oder Denkmal? Alois Riegels Schriften zur Denkmalpflege. bohlau Verlag Vídeň, Kolín, Výmar, 1995. Frodl W. Idee und Verwirklichung. Vídeň, 1988. Dvořák, M. Katechismus památkové péče. Praha, 2004. RIEGEL, A. (1858 - 1905). Moderní památková péče. Praha: NPÚ, 2003. Kroupa J. Školy dějin umění. Metodologie dějin umění. Brno, 1996. BRANDI, C. Teorie restaurování. Kutná Hora: Tichá Byzanc, 2000. Wagner, V. Umělecké dílo minulosti a jeho ochrana. Praha, 1946. null

Požadavky

Ústní zkouška prověří znalost probírané látky.

Garant

PhDr. Vratislav Nejedlý, CSc.