Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filosofie a estetiky II (KHVFR / UFE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / UFE2 - Úvod do filosofie a estetiky II, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané kapitoly z dějin filosofie a estetiky:Předsokratovské období řecké filosofieSókrates a Platón, princip dialogu, podobenství o jeskyni.Aristoteles - logika, metafyzika, antropologie, politika, etikaEstetika klasického Řecka, kalokagatia, estetické názory Platóna a Aristotela,Všeobecná charakteristika křesťanství, přechod od starověku ke středověku, období rané Patristiky, rozdílnost antického a křesťanského duchovního postoje.Vnitřní proudy křesťanské filosofie - Boethius, Manichejci, Gnostikové; Augustin Aurelius a učení dalších církevních otců, upevnění jednoty církve.Středověká estetika, raná, vrcholná a pozdní scholastika - Tomáš Akvinský a Roger BaconRenesanční filosofie - duchovní obrat od středověku k novověku, od Boha k člověku, od teologie k přírodním a společenským vědám, reformaceNové právní a politické myšlení - Nicolo Machiavelli, Hugo Grotius, Thomas Hobbes a Thomas Morus.Systémy přechodného období - Mikuláš Kusánský, Giordano Bruno a Francis Bacon.Duchovní pozadí období baroka, René Descartes, Baruch Spinoza, G. W. LeibnitzHlavní estetické proudy 17. a 18. století (estetika baroka)Anglický empirismus - John Locke, George Berkeley, David Hume.Vznik estetiky jako samostatné vědní disciplíny pod vlivem osvícenství v Anglii a v NěmeckuFrancouzští osvícenci a encyklopedisté - Voltaire, J. J. Rousseau.Immanuel Kant - život, osobnost, dílo, význam pro filosofii.Filosofie první poloviny 19. století - J. G. Fichte, F. W. Schelling. G. W. F. Hegel, K. Marx.Hlavní proudy estetiky 19. století (romantismus, formalismus)Nástin hlavních proudů vývoje estetiky v první pol. 20. století (strukturalismus, vliv biologických teorií a psychoanalýzy)

Získané způsobilosti

Studenti se naučí orientovat se v základních rysech a vývoji evropského myšlení a estetických názorů, což jim umožní lépe pochopit duchovní pozadí restaurovaných děl.

Literatura

Henckmann, Wolfhart - Lotter, Konrád. Estetický slovník. Praha, 1995. Ptáčková, B. - Stibral, K. Estetika na dlani. Olomouc, 2002. Volek, J. Kapitoly z dějin estetiky od antiky k počátku XX. st. Praha, 1969.

Požadavky

Zkouška ústní formou, která prokáže zvládnutí přednášené látky.

Garant

PhDr. Pavel Petr