Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Využití historických pramenů I (KHVFR / VHP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHVFR / VHP1 - Využití historických pramenů I, Fakulta restaurování, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 4. blokUvedení praktických problémů restaurování do širších kulturních souvislostí, komunikace v interdisciplinárních souvislostech budoucí profese.Okruhy:význam pramenů pro dataci a prohloubení poznání restaurovaných dělpísemné prameny, chronogramy, kryptogramynepublikované rukopisy, tištěné prameny regionálního charakteru vztahující se k restaurovanému díluprameny topografického charakterupráce s ústním pramenem; hmotné prameny a jejich využitíarcheologický výzkum a z něho vytěžené pramenné poznatkyvyužití pečetí, numizmatika, medailérské umění jako pramenprameny hmotné kultury starých řemesel.

Získané způsobilosti

Student si osvojí postupy při efektivním využití pramenů pro potřeby stanovení restaurátorského záměru a dalšího postupu restaurování.

Literatura

PETRÁŇ, J. Dějiny hmotné kultury I - II. Praha, 1985. VOREL, P. Od pražského groše ke koruně české (průvodce dějinami peněz v českých zemích). Praha (2. vyd.), 2004. Stránský, Z. Z. Úvod do studia muzeologie. Brno Masarykova univerzita, 2000. Hlaváček, Ivan - Kašpar, Jaroslav - Nový, Rostislav. Vademecum pomocných věd historických. Jinočany 1997. Vorel, P. Základy historické regionalistiky (Metodika výzkumu a interpretace pramenných zdrojů regionálních dějin). Pardubice, 2005. PÁTKOVÁ, H. Česká středověká paleografie, České Budějovice 2008. ROHÁČEK, J. Epigrafika v památkové péči. Praha, 2007. Slavíček, L. Sobě, umění, přátelům. Kapitoly z dějin sběratelství v Čechách a na Moravě 1650 - 1939. Brno, 2007.

Požadavky

Ústní zkouška prověří znalosti probírané látky.

Garant

Mgr. Tomáš Sekyrka