Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové trendy v ORL (FZS / NTORL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FZS / NTORL - Nové trendy v ORL, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj nedoslýchavosti při pracovním zařazení v riziku hluku a problematika dispenzarizace včetně ohrožení a přiznání nemoci z povolání u těchto stavů.Lázeňská léčba z otorinolaryngologických indikací.Fonochirurgie a chirurgická léčba hrtanových stenóz.Ošetřovatelská péče jako prevence komplikací a vzniku kompartment syndromu u onkochirurgických výkonů v oblasti krku.Jednodenní chirurgie v otorinolaryngologii z pohledu ošetřovatelské péče.Role všeobecné sestry a rozhodovací procesy při řešení urgentních a krizových stavů v otorinolaryngologii.Psychosociální aspekty trvalých nosičů tracheální kanyly.Psychosociální aspekty nemocných s poruchou hlasů.

Získané způsobilosti

Bude vyžadováno získávání dat z domácích i ze zahraničních zdrojů (EBN), se snahou vytvářet na jejich podkladě edukační materiály. Výchova studenta bude zaměřena na řešení úkolů kreativním/vědeckým způsobem a na aplikaci získaných poznatků do ošetřovatelské praxe.

Literatura

Pellant, A., Mejzlík, J., Škvrňáková, J. Kompartment syndrom krční krajiny z pohledu ošetřovatelství. In: Nové trendy v ošetřovatelství IV. Sborník příspěvků z konference s mezinárodní účastí IV. jihoče, 2005. ISBN 80-7040-791-3.Astl, J. Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku: pro bakaláře oboru ošetřovatelství. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0325-X.Novák, A. Příručka základů klinické audiologie. l. vyd. Praha: UNITISK, 1998. Chrobok, V., Astl., J., Komínek, P. Tracheotomie a koniotomie. l. vyd. Edice intenzivní medicína, ed. Vl. Černý. Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-031-3.Hubáček, I. Ušní, nosní a krční lékařství. Praha: Galén, 1999. ISBN 80-7262-017-7.Vodička, J., Pellant, A. Vyšetření čichu v klinické praxi. l. vyd. Kap. X s. 43-67. In: Sičák, M. a kol. Rinologie nosa a prinosových dutin. Martin: Kozák-Pres, 2006. ISBN 80-900482-4-2.Komínek, P., Chrobok, V., Astl, M. et al. Záněty hltanu. l. vyd. Edice Medicína hlavy a krku, ed. V. Chrobok. Tobiáš, 2005. ISBN 80-7311-064-4.

Požadavky

Splnění ústní zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.