Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika a radiologie (KIR / K1BIF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / K1BIF - Biofyzika a radiologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mechanika tekutin.Molekulová fyzika a termodynamika.Mechanické kmitání a vlnění.Elektřina a magnetismus.Optika.Biologické aspekty atomové fyziky.Radiologie jako svébytný lékařský obor.Skiagrafie a skiaskopie.Počítačová tomografie.Magnetická rezonance.Ultrazvuková diagnostika.Péče o pacienty před radiologickými vyšetřeními.Péče o pacienty po radiologických vyšetřeních.Využití odstředivé síly ve zdravotnictví, sedimentace krve.Dýchání, krevní oběh a krevní tlak.Regulace teploty lidského těla, sterilizace, destilace, vliv vlhkosti vzduchu na člověka.Poslech, poklep, fonendoskop, audiometr.Účinky elektrického proudu na organizmus.Endoskop, vady oka a jejich korekce.Laser, biologické účinky záření, ekologické aspekty jaderné energetiky.Fyzikální a chemické základy skiagrafických technik.Skiagrafie.Skiaskopie.Počítačová tomografie.Ultrazvuková diagnostika, zobrazovací technika.Ultrazvuková diagnostika, vyšetření toků.

Získané způsobilosti

Absolvent zná a prakticky ovládá základní biofyzikální a biochemické pochody v lidském organizmu, osvojí si základy lékařské biofyziky a radiologie.

Literatura

Glaser, R. Biophysics. 1. Vyd. SRN: Springer Verlag, 2001, 361 s. DAVIDOVITS, P. Physics in Biology and Medicine. Harcourt Academic Press, 2001. STRÁNSKÝ, P. et al. Základy biofyziky a výpočetní techniky pro studující lékařství. Praha: Karolinium, 1994. Rosina, J. Biofyzika 1. 1. vyd., Praha, Scientia Medica 1995, 72 s. Rosina, J. Biofyzika 2. 1. vyd., Praha, Scientia Medica 1995, 80 s.

Požadavky

Splnění písemné zkoušky

Vyučující

Ing. Hana Jiránková, Dr.MUDr. Dušan Spitzer, Ph.D., MBAIng. Hana Jiránková, Dr.MUDr. Dušan Spitzer, Ph.D., MBA