Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konvenční a digitální zobrazování II. (KIR / O4KDZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / O4KDZ - Konvenční a digitální zobrazování II., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní komponenty skiaskopických RTG zařízení.Skiaskopické zobrazovací postupy - vznik a kvalita RTG obrazu.Expoziční parametry, jejich vliv na kvalitu RTG obrazu a radiační zátěž.Příprava pacienta k RTG vyšetření.Baryové kontrastní látky.Jodové kontrastní látky.Rizika nežádoucích účinků kontrastních látek a jejich prevence.RTG vyšetřování GIT.RTG vyšetřování uropoetického systému.RTG vyšetřování CNS.RTG vyšetřování muskuloskeletálního systému.RTG vyšetřování kardiovaskulárního systému.Vyšetřovací a terapeutické postupy při intervenčních výkonech v oblasti trávicí trubice.Vyšetřovací a terapeutické postupy při intervenčních výkonech v urologii.Vyšetřovací a terapeutické postupy při intervenčních výkonech v gynekologii a porodnictví.Punkce a drenáž tělních dutin a ohraničených procesů.Princip navádění punkční jehly při bioptických a drenážních výkonech pod RTG, UZ, CT či MR kontrolou.Vyšetřovací a terapeutické postupy při intervenčních výkonech v neuroradiologii.Příprava a péče o pacienta v souvislosti RTG vyšetřováním ve stomatologii.Intraorální a extraorální projekce ve stomatologii.Kostní denzitometrie.Indikace k MG vyšetření, mamografický screening, příprava a péče o pacienta.Základní a speciální projekce v mamografii.Metody odběru biologického materiálu v mamární diagnostice.

Získané způsobilosti

Student je seznámen s principy digitálních zobrazovacích technik a jejich praktického využití ve zdravotnictví.

Literatura

NEKULA, J.; HEŘMAN, M.; VOMÁČKA, J.; KÖCHER, M. Radiologie. 1. vyd. Olomouc : UP, 2005. NEKULA, J.; CHMELOVÁ, J. Vybrané kapitoly z konvenční radiologie. 1. vyd. Ostrava : OU ZSF, 2005. VÁLEK, V. Zobrazovací metody I. a II. díl. 1. vyd. Brno : IDVP VZ, 2001. CHUDÁČEK, Z. Radiodiagnostika. 1.vyd. Praha : Grada, 2000.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Pavel Eliáš, CSc.Mgr. Jaroslav Storm

Vyučující

Bc. Vlastimil PekárekMgr. Jaroslav StormMgr. Zdeňka Vilasová, Ph.D.