Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fyzika a biofyzika (KIR / P1AFB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P1AFB - Aplikovaná fyzika a biofyzika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět a rozdělení fyziky. Fyzikální veličiny, rozměr a jednotky. Vektory.Kinematika a dynamika hmotného bodu. Základní dynamické veličiny.Dynamika soustav hmotných bodů a tuhých těles. Gravitační pole a energie.Pružnost a pevnost. Hookův zákon. Tekutiny, hydrostatika a hydrodynamika.Kmity obecné, periodické a harmonické. Vlastnosti vlnění. Dopplerův jev.Teplo, teplota, teplotní vlastnosti, vedení tepla. Termodynamika.Elektrostatika a elektrokinetika. Kapacita. Elektrické vlastnosti látek.Magnetostatika a elektromagnetismus. Magnetické vlastnosti látek.Vznik a šíření elektromagnetických vln. Principy geometrické optiky.Geometrická optika. Jednoduché optické elementy a přístroje.Moderní fyzika. Dualismus. Fotoelektrický jev. RTG záření.Principy a užití kvantové fyziky. Pravděpodobnostní pojetí. El. obal atomů.Jaderná fyzika a energetika. Atomové jádro, jaderné reakce. Dozimetrie.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí problematiku aplikované fyziky a biofyziky v rozsahu sylabu daného předmětu.

Literatura

CIMPL Z.; KARAMAZOV, S. Fyzika I. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2001. ZAJÍC, J. Fyzika II. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2004. TULKA, J.; Pirkl, S. Kmity a vlny. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2004. SVOBODA, E. et al. Přehled středoškolské fyziky. Praha : Prometheus, 2006. ISBN 80-7196-307-0.STEINHART, M. Fyzika I. a II.. HALLIDAY, D.; RESNICK, R.; WALKER, J. Fyzika I.-V. Praha : Prometheus, 2000. ISBN 81-7196-213-9.

Požadavky

Povinná 80% účast na přednáškáchZápočet za vyřešení vzorových příkladů nebo písemnou práci.

Garant

doc. RNDr. Miloš Steinhart, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Miloš Steinhart, CSc.