Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiologická fyzika a radiobiologie (KIR / P1RFR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P1RFR - Radiologická fyzika a radiobiologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stavba živé hmoty, buňka a její součásti, generační cyklus, vliv ionizujícího záření na jádro a buněčné organely.Elektromagnetické záření, druhy a vlastnosti ionizujícího záření.Interakce ionizujícího záření s hmotou, chemické a biochemické změny po ozáření.Genotoxicita ionizujícího záření - změny na chromozomech po ozáření, vznik mutací.Stochastické a deterministické účinky ionizujícího záření.Zdroje ionizujícího záření (zdroje užívané v lékařství pro diagnostiku a terapii).Nukleární medicína, gama kamera.Tomografie, pozitronová emisní tomografie, magnetická rezonance.Radioterapie, radiosenzitivita, radiorezistence.Radionuklidy, vnitřní a vnější kontaminace, dekontaminace.Akutní nemoc z ozáření, diagnostika a léčba.Poškození kůže (po celotělovém a lokálním ozáření).Akutní a chronické změny trávicího a dýchacího ústrojí.Akutní a chronické změny CNS a pohybového aparátu.Akutní a chronické změny ledvin, močového ústrojí, pohlavních žláz a žláz s vnitřní sekrecí.Ionizující záření a jeho detekce a určení radionuklidu dle spektra (Exploranium GR-135).Seminář - radiační nehody (opatření a terapie).Seminář - radiační fyzika, přístroje užívané v diagnostice a terapii.Seminář - radiosenzitivita tkání a orgánů.

Získané způsobilosti

Student zná charakteristiku jednotlivvých druhů ionizujícího záření a jeho efekt na živý organismus na buněčné a orgánové úrovni.

Literatura

NAVRATIL, L. et al. Klinická radiobiologie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství UK, 1990. KUNA, P.; NAVRÁTIL, L. Klinická radiobiologie. Praha : Manus, 2005. KLENER, V. et al. Principy a praxe radiační ochrany. Praha : Azin CZ, 2000. ISBN 80-238-3703-6.ÖSTEREICHER, J.; VÁVROVÁ, J. Přednášky z radiobiologie. Učební text. Manus (Liberec), 2003. PODZIMEK, K. F. Biofyzika ionizujícího záření. Učební texty . Hradec Králové : VLA JEP, 1990. NAVRATIL, L.; ROSINA, J. et al. Lékařská biofyzika. Liberec : Manus, 2000. NAVRATIL, L.; ROSINA, J. et al. Medicínská biofyzika. Praha : Grada Publishing, 2005.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.Splnění ústní zkoušky.

Garant

prof. RNDr. Jiřina Vávrová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiřina Vávrová, CSc.prof. RNDr. Jiřina Vávrová, CSc.