Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konvenční a digitální zobrazování I. (KIR / P2KDZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P2KDZ - Konvenční a digitální zobrazování I., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vznik a vývoj radiodiagnostiky.Úloha RA v radiodiagnostice.Základní komponenty skiagrafických RTG zařízení.Skiagrafické zobrazovací postupy - vznik a kvalita RTG obrazu.Skiaskopické zobrazovací postupy - vznik a kvalita RTG obrazu.Expoziční parametry, jejich vliv na kvalitu RTG obrazua radiační zátěž.Příprava pacienta k RTG vyšetření.Základní projekce při RTG zobrazování: AP, PA, LM, ML, tangenciální, axiální. Stranové značení.Negativní a pozitivní kontrastní látky, rizika nežádoucích účinků a jejich prevence.RTG zobrazování lebky.RTG zobrazování osového skeletu.RTG zobrazování horních končetin.RTG zobrazování dolních končetin.RTG zobrazování vnitřních orgánů.RTG zobrazování srdce a cév.Specifika RTG vyšetření na lůžku.Specifika RTG vyšetření na operačních sálech.Specifika RTG zobrazování u dětských pacientů.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí používat všechny zobrazovací parametry určující kvalitu diagnostického zobrazení a radiační zátěž pacienta k zajištění odpovídající jakosti radiologických informací pro diagnostické účely při minimální dávce záření pacientovi a zdravotnickému personálu.Seznámí se se způsoby polohování pacienta a umístění zdroje ionizujícího záření tak, aby výsledné zobrazení bylo optimální a odpovídalo zadaným požadavkům, zdravotnímu stavu pacienta a použité zobrazovací technologii. Studenti se naučí hodnotit kvalitu zhotoveného radiogramu, modifikovat specifické zobrazovací podmínky vzhledem k technickým možnostem zobrazovací technologie a stavu pacienta při racionální redukci radiační zátěže.

Literatura

NEKULA, J.; HEŘMAN, M.; VOMÁČKA, J.; KÖCHER, M. Radiologie. 1. vyd. Olomouc : UP, 2005. NEKULA, J.; CHMELOVÁ, J. Vybrané kapitoly z konvenční radiologie. 1. vyd. Ostrava : OU ZSF, 2005. VÁLEK, V. Zobrazovací metody I. a II. díl. 1. vyd. Brno : IDVP VZ, 2001. CHUDÁČEK, Z. Radiodiagnostika. 1.vyd. Praha : Grada, 2000.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Splnění ústní zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Pavel Eliáš, CSc.Mgr. Jaroslav Storm

Vyučující

Mgr. Jaroslav StormMgr. Zdeňka Vilasová, Ph.D.Mgr. Zdeňka Vilasová, Ph.D.