Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiologické přístroje I. (KIR / P2RDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P2RDP - Radiologické přístroje I., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia RTG přístrojové techniky. Historie RTG zobrazování.Konstrukce RTG přístrojů pro skiagrafii a skiaskopii.Rentgenka, expoziční parametry a filtrace RTG svazku.Primární clony, protirozptylové mřížky, lineární tomografie.Analogové zobrazovací systémy.Digitální zobrazovací systémy.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti konstrukcí, principů a činností radiologických přístrojů ve zdravotnictví.

Literatura

VÁLEK, V.; ŽIŽKA, J. Moderní diagnostické metody - III.díl, Magnetická rezonance. Brno, 1996. ŠMORANC, P. Rentgenová technika. 2. vyd. Pardubice : SPŠE a VOŠ, 264 s., 2005. ISBN 80-85438-19-4.ŠMORANC, P. Ultrazvukové diagnostické přístroje pro medicínu, přístroje pro litotripsi. Pardubice. Věstník MZ ČR. část 4 z března 2010, Doporučený standard pro poskytování screeningu karcinomu prsu a provádění diagnostické mamografie v České republice. Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Požadavky na kontrolní a zkušební procesy v oblasti radiační ochrany v radiologii. Zobrazovací proces - panoramatické rentgeny - zkoušky provozní stálosti. Praha : SÚJB, 2007. Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Požadavky na kontrolní a zkušební procesy v oblasti radiační ochrany v radiologii. Zobrazovací proces výpočetní tomografie - zkoušky provozní stálosti. Praha : SÚJB, 2004. Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Zkoušky provozní stálosti - skiagrafická digitální pracoviště. Praha : SÚJB, 2009. Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Zkoušky provozní stálosti - skiagrafická filmová pracoviště, skiaskopická pracoviště. Praha : SÚJB, 2009.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.

Garant

prof. MUDr. Antonín Krajina, CSc.

Vyučující

Mgr. Zdeňka Vilasová, Ph.D.