Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie vědeckého výzkumu (KIR / P3MEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P3MEV - Metodologie vědeckého výzkumu, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vědecký výzkum - metody lidského poznání, kvantitativně a kvalitativně orientovaný výzkum, výzkumy ex-post-facto a experimenty.Metody sběru dat - pozorování, dotazník, interview, testy, sociometrie, sémantický diferenciál, Q-metodologie.Statistické zpracování dat, typy proměnných a jejich základní zpracování.Pravděpodobnost, populace, výběr.Popisná statistika, charakteristiky polohy, míry variability a míry šikmosti a špičatosti, metody průzkumové analýzy dat, normální rozdělení.Statistické metody používané při testování hypotéz - věcné a statistické hypotézy ve výzkumu, statistická a klinická významnost.Statistické testy pro analýzu dat, parametrické a neparametrické testy.Metody sběru dat - tvorba dotazníku, zápisové formuláře pozorování, sociogramy, barevný sémantický diferenciál.Metody zpracování dat I - uspořádání dat v tabulkách, grafické metody - využití IT pro zpracování dat.Metody zpracování dat II - charakteristiky polohy, míry variability a míry šikmosti a špičatosti, metody průzkumové analýzy dat, normální rozdělení - možnosti statistických nástrojů a programů EXCELL, ADSTAT, Statistica.Statistické metody používané při testování hypotéz - věcné a statistické hypotézy ve výzkumu, statistické testy pro analýzu numerických i nominálních dat - možnosti statistických nástrojů a programů EXCELL, ADSTAT, Statistica.

Získané způsobilosti

Student zvládne aplikovat získané poznatky stanovené sylabem.

Literatura

HENDL, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Analýza a metaanalýza dat. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-820-1.ŠKALOUDOVÁ, A. Statistika v pedagogickém a psychologickém výzkumu. Pdf UK Praha, 1998. ISBN 80-86039-56-0.Chráska, M. Základy výzkumu v pedagogice. Olomouc: Univerzita Palackého, 2000. MAŇÁK, J. a ŠVEC, V. Cesty pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2004. ISBN 80-7315-078-6.HANOUSEK, Jan a CHARAMZA, Pavel. Moderní metody zpracování dat: matematická statistika pro každého. Praha: Grada, 1992. ONDREJKOVIČ, P. Úvod do metodológie sociálnych vied. Bratislava: Regent, 2006. ISBN 80-88904-44-7.GAVORA, Peter. Výzkumné metody v pedagogice. Brno: Paido, 1996.

Požadavky

Povinná 80% účast na cvičeních a seminářích.Zpracování fiktivního výzkumného šetření tématicky zaměřeného ke zvolenému tématu závěrečné práce. Úspěšné zvládnutí písemného testu, rozprava nad písemným testem (postupy řešení, zdůvodnění volby, souvislostí., apod.)

Garant

Ing. Jana Holá, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Holá, Ph.D.Ing. Jana Holá, Ph.D.Ing. Alena Kavičková